* Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata - Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, İstanbul’un ardından İzmir’de de “çoklu baro” kurma girişimlerinin başladığını ancak avukatların yeni barolara kayıt olmayacağını ve çoklu baroya izin vermeyeceklerini söyledi.
Avukat Yücel bianet’e yaptığı açıklamada, AKP’ye yakın isimlerin İzmir’de yeni baro kurma çalışmalarına başladığını kendilerinin de sosyal medyadan öğrendiğini ifade etti ve “Bu maya İzmir’de tutmaz, buradaki avukatlar cumhuriyet değerlerine sahip tutan avukatlardır, İzmir beklentilerine karşılık vermeyecektir diye düşünüyorum” dedi.
“Sendikalarda kurdukları gibi bir yapı planlıyorlar”
Özkan Yücel, yeni bir baro kurmak isteyenlerin, daha önce baroya kayıtlı olmayan kamuda çalışan avukatların da baroya dahil etme çabasında olduğunu belirtti:
“Daha önceden sendikalarda kurdukları gibi bir yapı planlıyorlar, kamuda sendikalı olanların iktidara yakın sendikalara geçmesi sağlanmıştı. Bu kanun değişikliği de yeni baskı dalgasının aracı gibi görünüyor. Ama avukatlar bu çabalara prim vermeyecektir. İzmir Barosu olarak çoklu baroya başından beri hayır dedik, avukatlar başından beri bu hukuksuzluğa prim vermediler, yasa çıktıktan sonra da uygulamaya izin vereceklerini sanmıyorum.”
“Çoklu baro” sistemini içeren yasa değişikliğiyle, artık kamu avukatları da baroya kayıt yaptırabiliyor.
En az 2 bin avukatı kaydetmeleri gerekiyor
Aynı kentte birden fazla baro kurulmasına imkân veren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. Düzenlemeye göre beş binden fazla avukat bulunan illerde, asgari iki bin avukatla baro kurulabilecek.
Türkiye Barolar Birliği rakamlarına göre, Ankara Barosu’na 17 bin 598, İstanbul Barosuna 46 bin 52, İzmir Barosuna 9 bin 612 avukat kayıtlı. Türkiye’deki toplam kayıtlı avukat sayısı 127 bin 691. Dolayısıyla “çoklu baro” düzenlemesi beş binden fazla üyesi bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir barolarını etkiliyor.
Yeni bir baro kurulması için, 2 bin avukatın yeni baroya kayıt yaptırması gerekiyor.
Avukat Yücel, “Yeterli sayıya ulaşamadan isteseler de yeni baro kuramazlar” diye konuştu.
“Yüzde 100 iptal kararı çıkmasını bekliyorum”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yasa değişikliğinin iptali için bugün Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Özkan Yücel, bir hukukçu olarak düzenlemeyle ilgili Anayasa Mahkemesinden yüzde 100 iptal kararı çıkması gerektiğini söyledi:
“Ancak Türkiye’de yaşayan bir yurttaş olarak, AYM’nin daha önceden kendini yok sayan kararları verdiğini bildiğimiz için iptal konusunda küçük bir endişe taşıyorum. Tabii asıl umudum kanunun iptal edileceği yönünde, hatta iptal edileceğine inancım tam çünkü iler tutar yanı yok.”
Anayasa Mahkemesi neden iptal etmeli?
Yücel yasanın neden iptal edilmesi gerektiğini de şöyle açıkladı:
“Anayasa Mahkemesinin daha önce de meslek odaları için temsili adalet konusunda verdiği kararlar var. Bu yeni yasayla da üyesi 40 olan da 40 bin olan da neredeyse eşit sayıda delegeyle temsil edilecek. Bu eşitsizlik temsilde adaletsizliğe yol açar ve hukuken savunulamaz.
“Ayrıca yine yeni düzenlemeyle tüm baro seçimleri Ekim 2020’ye alındı ancak bir yıl önce seçilen baro başkanları ve baro yönetim kurulları halen görevde ve bir yıl daha görevde olmaları gerekiyor [baro yönetim kurulu süresi 2 yıl]. Seçim seçmen iradesine aykırı bir kanunla öne çekildi, bu da seçme ve seçilme hakkına aykırı.
“Barolar dayanağını Anayasa’dan alır. Bizler de CMK, adli yardım hizmetleri de dahil kamusal bir görevi yerine getiriyoruz. Bu anayasal temele rağmen nasıl ki çoklu belediye, çoklu kaymakamlık olamıyorsa bu barolar açısından da mümkün değil.”
Özkan Yücel, düzenlemeye karşı haftalardır sürdürdükleri mücadelelerini devam ettireceklerini de ekledi. (AS)