Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” gerekçesiyle cezalandırılan 10 akademisyenin başvurusunda “hak ihlali” kararı vermesinin ardından Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 1071 akademisyen karara tepki gösteren bir bildiriye imza attı.
TIKLAYIN - Prof. Dr. Kaboğlu: Anayasa Mahkemesi Kararlarına İdare Uymak Zorundadır
AYM’nin kararına tepki gösterilen bildiride, Barış Akademisyenlerinin bildirisi “Sözde barış bildirisi” olarak tanımlanırken, söz konusu AYM kararının, şehit ve gazilerin hatırasını zedelediği ve vicdanları yaraladığı ifade edildi. AYM’nin skaldal bir karara imza attığı belirtildi:
Bildiride şu ifadeler yer aldı:
"Sözde "barış bildirisi" adı altında terör örgütü propagandası yapan bazı akademisyenlerin ceza almalarını "hak ihlali" gören Anayasa Mahkemesi skandal bir karara imza atmıştır. Bu karar şehit ve gazilerimizin hatırasını zedelemiş, maşeri vicdanı yaralamıştır. Terörle mücadele ettiği için devleti suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez. Bu kararın, terör örgütlerine karşı etkin operasyonların gerçekleştirildiği bir dönemde alınması ise ayrıca dikkat çekicidir.
"İmzası bulunan biz akademisyenler, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz."
Üç üniversitenin öncülüğünde yayınlandı
Barış bildirisine imza atan akademisyenler hakkında açılan davalar nedeniyle hak ihlali kararı veren AYM'ye karşı imza kampanyası başlatmak için Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi yönetimleri, harekete geçmişti. 1071 akademisyenin imzaladığı söz konusu bildiri, üç rektörlük tarafından kaleme alınan metin ile aynı.
Öncü üniversite Tayland kongresiyle gündeme gelmişti
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, geçtiğimiz Haziran'da, Tayland kongresi'yle gündeme gelmişti. Karar gazetesinden Kenan Butakın'ın haberine göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde, geçen ocak ayında Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir 'sosyal bilimler kongresi' düzenlenmiş, kongreye katılanların tamamına yakının Türkiye'de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden olması tartışma yaratmıştı.
Daha önce Ağrı ve Konya'da düzenlenen 'Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi' adlı organizasyonun duyurusunda Türkiye'den 33 akademisyen yer almış, buna karşın yabancı akademisyenlerin sayısı da sadece dört olarak açıklanmıştı. Spor, kültür ve eğitim alanlarında çalışmalara yer verilen kongrenin Türkiye yerine Tayland'da düzenlenmesi de maliyeti noktasında eleştirilere neden olmuştu.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ise, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde yapılan sosyal bilimler kongresini incelemeye almıştı. (HA)