Mehmet Baransu’nun yapmış olduğu hak ihlali başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM) başvuruyu oy çokluğu ile reddetti.
Baransu, AYM’ye başvurusunda;
* Habere konu belgelerin gazetecilik faaliyeti kapsamında yayınlandığını,
* Tutuklama nedeni bulunmadığı halde tutuklama kararı verildiğini,
* Kısıtlılık kararı nedeniyle soruşturma dosyasının incelenemediğini,
* Tutukluluğa itiraz hakkının etkili şekilde kullanılmadığı,
Gerekçeleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtmişti.
.@mehmetbaransu için yapmış olduğumuz Bireysel Başvuru AYM tarafından gündeme alındı.Başvuru 17 Mayıs'ta görüşülecek pic.twitter.com/OJhn1GnNfR
— Av. Sercan SAKALLI (@srcnskll) May 13, 2016
TIKLAYIN - AYM, DÜNDAR VE GÜL HAKKINDAKİ GEREKÇELİ KARARINI AÇIKLADI
Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı daha önce yaptığı açıklamada AYM’nin başvuruyu incelemekte çok geç kaldığını belirterek, müvekkilinin 15 ayı bulan tutukluluğunu da göz önünde bulundurarak Can Dündar-Erdem Gül kararının tekrarlanmasını ümit ettiğini söylemişti.
Baransu, “Balyoz'da kumpas” soruşturmasında “devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, dışında kullanma, hile ile alma, çalma” suçlamasıyla bir yılı aşkın süredir tutuklu.
Aralarında Hasan Cemal, Prof. Baskın Oran, Murat Belge, Yasemin Çongar, Cengiz Çandar ve Yavuz Baydar'ın da bulunduğu 70 gazeteci ve yazar, Baransu’nun tutuksuz yargılanması için AYM’ye çağrı yapmıştı.
TIKLAYIN - BARANSU'YA ÖZGÜRLÜK İÇİN KAMPANYA
Ne olmuştu?
Mehmet Baransu’nun, 20 Ocak 2010 tarihinde Taraf’ta çıkan haberinde, Fatih ve Beyazıt camilerinin en kalabalık olduğu cuma namazı sırasında bombalanması, jet uçağının düşürülerek Yunanistan’ın tahrik edilmesi gibi unsurların yer aldığı plan yer almıştı.
Haberden bir gün sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne giden Baransu, Balyoz planıyla ilgili belgeleri, dört adet DVD halinde savcılığa teslim etmişti. Bundan bir hafta sonra yine adliyeye giden Baransu, Balyoz planına ait olduğu iddia edilen bütün belgeleri ve analog ses kayıt bantlarını bir valiz içerisinde savcılığa verdi.
"Balyoz darbe planı" iddiasıyla daha sonra Genelkurmay mensuplarına dava açıldı. Balyoz davasında hüküm giyen sanıklar, tahliye edilmelerinin ardından Gazeteci Mehmet Baransu hakkında şikayetçi oldu. Bunun üzerine Baransu’nun evine dün polis baskın düzenledi.
Arama işlemlerinin sona ermesinin ardından gözaltına alınan Mehmet Baransu, gazetecilere “Arkadaşlar siz siz olun gazeteci olarak belge teslim etmeyin adliyeye. Adliyeye belge teslim ettim diye örgüt kurmaktan yargılanıyorum” dedi.
Baransu, savcılıkta ifadesi alınmadan tutuklanması talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildi. Savcı Gökalp Kökçü, ifade vermek isteyen Baransu’nun talebini kabul etmedi.
Savcı Kökçü Baransu’yu, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etmek, açıklamak ve yok etmek” suçlamasıyla tutuklanması istemiyle İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.
Baransu daha önce de 11 Mart 2014, 9 Ağustos 2014, 22 Kasım 2014 ve 30 Aralık 2014’te gözaltına alınmış ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı.
2 Mart’ta evi Terörle Mücadele Ekipleri tarafından basılan Baransu’ya Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220. maddesinde düzenlenen “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve TCK 226, 227 ve 229’da düzenlenen “Devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etmek, açıklamak ve yok etmek” suçlamaları yönelterek. İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı. (EA)