Anayasa Mahkemesi (AYM), Hitlerli şampuan reklamıyla ilgili suç duyurusunda bulunan avukat Sinem Hun hakkında “Siyonist uşakları yine teröre sarıldı” başlıklı haber yapan Habervaktim’in Hun’un “şeref ve itibara saygı hakkını ihlal etmediğine” karar verdi.
bianet'e konuşan Sinem Hun mahkemenin sözkonusu haberde nefret söylemi olduğunu kabul ettiğini ancak şahsına doğrudan yönelen bir hakaret olmadığına hükmettiğini söyledi.
Şimdi KaosGL, AYM kararı üzerinden habervaktim'e karşı mahkemeye başvuracak, avukat Hun ise AİHM'E.
Karşı oy gerekçesi
Kararda, “haberin içeriği ve veriliş biçimi dikkate alındığında ‘sapkınlar’ ifadesi toplumda yer alan belli bir kesimi ve derneği hedef almasına rağmen hedef alınan dernek tarafından başvuruda bulunulmadığı” ifadesi kullanılırken, mahkeme üyelerinden biri karşı oy kullandı.
Karşı oy gerekçesinde eleştirinin saldırı veya nefret söylemine dönüşmemesi gerektiğini söylendi, “sapkınların avukatı” nitelemesinin de fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtildi. Ayrıca Karşı Oy Yazısı’nda şu ifadelere yer verildi:
“Farklı cinsel eğilimleri olan kişilere karşı toplumda egemen olan ayrımcılık, dışlayıcılık ve nefretin önlenmesinin, devletin pozitif yükümlülükleri arasında olduğuna tereddüt bulunmamaktadır.
“Başvurucunun mesleği gereği avukatlığını yaptığı, devletçe korunması gereken grubun kimliği üzerinden eleştirilmesi, hukuk davası yoluyla giderim sağlanabilecek basit bir hakaret gibi değerlendirilemez.”
Hun: Kaybetsek de kararda çok önemli ifadeler var
bianet’e konuşan avukat Hun, böyle bir sonucu zaten beklediklerini ancak kararda yer alan çok önemli ifadeler olduğunu, devlete ve tüm hukuk uygulayıcılarına nefret söylemiyle ilgili bir politik yükümlülük verildiğini söyledi.
“Mahkeme, söz konusu haberde nefret söylemi olduğu kabul ederken, şahsıma yönelik doğrudan bir hakaret olmadığına hükmetmiş. Ama kararda nefret söylemiyle ilgili çok önemli ilke kararlar var. Artık eşcinsel bireylere ‘sapık’ demek nefret söylemi kapsamındadır.
“Bu kararın LGBTİ bireylerin hukuki korunması anlamında çok önemli bir etkisi olacak. Bu kararla birlikte, devletin nefret söylemine karşı kovuşturma, soruşturma yapılması konusunda politik bir yükümlülüğü olduğu ortaya konmuş oldu.
“Başvurucu KaosGL olsaydı, ihlal kararı çıkardı diye düşünüyoruz. Şimdi KaosGL bu kararla birlikte yeniden mahkemeye başvuracak. Ben de karşı oyun gerekçesiyle birlikte AİHM’e başvuracağım.”
Ne olmuştu?
KaosGL avukatı Sinem Hun, kamuoyunda tepki yaratan Hitlerli şampuan reklam filmi hakkında suçluyu övme, kadın cinsiyet kimliğinin aşağılanması ve Yahudilere yönelik nefret söylemi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuş, Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.
Hun karara itiraz ederken, habervaktim.com’da konuya ilişkin bir haber çıkmış, “Siyonist uşakları yine teröre sarıldı” başlıklı haberde “Siyonist uşakları (…) takipsizlik kararı verilmesi karşısında skandal bir tehditte bulundular. (…) provokatif yayınlarda başladılar. (…) KaosGL isimli sapkınların derneğinin de avukatlığını üstlenen Sinem Hun” gibi ifadeler yer aldı.
Hun’un habervaktim.com hakkında hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten bulunduğu suç duyurusu da haber “ağır eleştiri içerdiği” gerekçesiyle AİHM ve Yargıtay kararları örnek gösterilerek reddedildi. Hun Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da reddedilince AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. (ÇT)