*Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir’in Karaburun ilçesinde 2014 yılından bu yana Karaburunlu yurttaşlar ve Karaburun Kent Konseyi’nin öncülüğünde devam eden Rüzgar Enerji Santrali (RES) ÇED olumlu kararının iptali davalarında, Anayasa Mahkemesi çevre ve ekoloji mücadelesiyle ilgili hak ihlali kararı verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İzmir'in Karaburun ilçesinde kurulması planlanan "Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali Projesi" ile ilgili olarak 13 Ocak 2015 tarih ve 02 sayılı işlemi ile verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararının iptali için 26 Şubat 2015 tarihinde, İzmir 5.İdare Mahkemesi'ne Karaburunlu yurttaşlar ve Karaburun Kent Konseyi dava açtı.
Karaburunluların mücadelesi
İzmir 5. İdare Mahkemesi, proje sahası ve civarında yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda, “Planlanan rüzgâr santrallerinin teknik şartlara uygun tasarlandığı ancak teknik bir projenin hayata geçmesi için ekolojik olarak kabul edilebilir olması gerektiği, yarımadada bulunan mevcut rüzgâr türbinlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında zaten yarımadanın büyük bir alanını kaplamış olan rüzgâr santralleri var iken yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesi ile özgün, bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanının kalmayacağı” gerekçesi ile projeyi, 22 Ekim 2015 yılında iptal etti.
TIKLAYIN - Karaburun'da Neler Oluyor?
Mahkemenin bu kararının bakanlık ve yatırımcı firma tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosyayı inceleyen Danıştay 14. Dairesi, 29 Mart 2016'ta tarihli kararıyla yerel mahkemenin kararını bozdu ve Karaburunlu yurttaşların davasını, itiraz yolu kapalı olacak şekilde, kesin olarak reddetti.
AYM: Yeniden yargılama yapılmalı
Bunun üzerine Karaburunlular, adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile 18 Temmuz 2016'da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
TIKLAYIN - İzmir Dağlarına Rüzgar Türbinleri Değil Ağaç Dikilsin
Anayasa Mahkemesi, Karaburunluların başvurusunu 29 Eylül 2020 tarih ve 2016/13031 nolu kararla kabul etti ve başvurucuların gerekçeli karar hakkının Danıştay 14. Dairesi tarafından ihlal edildiğine ve bu ihlalin düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.
"Karar, yol gösterici bir ışıktır"
Karaburunlu yurttaşlar adına davayı takip eden ve AYM başvurusunu yapan avukat Cem Altıparmak, AYM kararını şöyle değerlendirdi:
"AYM'nin kararı, onlarca emek, masraf ve mesai harcanarak elde edilen bir mahkeme kararının, hiçbir makul ve yeterli gerekçe sunulmadan, Danıştay tarafından yok sayılmasının hak ihlali yarattığını tespit ediyor. Daha da önemlisi bu tespitle yetinmeyip, hak ihlalini ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapılması amacıyla dosyayı Danıştay'a iade ediyor.
"AYM'nin bu kararı Karaburunluların davası gibi, yerel mahkemelerde kazandıkları davaları hiçbir makul gerekçe olmaksızın ve yeniden inceleme yapılmaksızın Danıştay'da kaybedenler için yol gösterici bir ışıktır.
"Danıştay bile olsanız makul ve haklı bir gerekçe olmadan hiçbir mahkeme kararını yok sayamazsınız. AYM'nin bu kararıyla birlikte Danıştay'ın bu davalara olan bakışının ve uygulamasının da değişeceğine eminim. Daha doğrusu değişmek zorundadır. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz."
(SO)