Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu reddetti.
AYM daha önce de HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın Anayasa Mahkemesi başvurusu “kabul edilemez” bulmuştu.
Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Ayrıca, vekilliği ve HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Nursel Aydoğan'ın da aralarında bulunduğu dokuz HDP’li vekil de halen tutuklu.
TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş Kimdir?
Hakkında düzenlenen 31 fezlekeden dolayı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Demirtaş’ın ilk duruşması 7 Aralık’ta görülmüştü. Duruşmaya getirilmeyen, bu nedenle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade vermeyi reddeden Demirtaş’ın avukatları yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etmişti. Tüm talepleri reddeden mahkeme, 14 Şubat’a bıraktığı duruşmada bizzat Demirtaş’ın hazır edilmesine karar verdi.
AYM’den “kabul edilemezlik” kararı
Demirtaş, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru önce mahkemenin 2. Bölümünde görüşüldü, ardından Genel Kurul’a sevk edildi.
Bütün üyelerin katılımıyla bugün toplanan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Demirtaş’ın “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”, “ifade özgürlüğü” ile “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının” ihlal edilip edilmediğini içeren başvuruyu görüştü.
Mahkeme, “tutukluluk sebebiyle milletvekilliği görevini yerine getiremediğinden “ifade özgürlüğü” ile “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” haklarının ihlal edildiği iddiasını açıkça dayanaktan yoksun bularak kabul edilemezlik kararı verdi.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, AYM, Demirtaş kararını da tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın yaptığı hak ihlali başvurusunu reddederken açıkladığı gerekçeye dayandırdı.
Mahkeme, Yıldırım kararında “İlk olarak yasama dokunulmazlığına istisna getirildiği veya bu dokunulmazlığın kaldırıldığı durumlarda milletvekillerinin tutuklanamayacağına ilişkin Anayasal bir kural bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin de milletvekillerinin tutuklanamayacağına dair bir kararı yoktur” demişti.
AYM Balbay’ın tutukluluğunda ihlal bulmuştu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Ergenekon davasından tutukluyken AYM’ye başvurmuştu. Mahkeme, Balbay'ın adil yargılanmadığı yönündeki itirazını haklı bulup 5 bin lira manevi tazminata hükmetmişti.
TIKLAYIN - AYM, Balbay’ın Uzun Tutukluluk İtirazını Haklı Buldu
Başvurudaki seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili, Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasıyla bağlantılı olarak, 67. maddesindeki seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine hükmedilmişti.
Balbay bu kararın ardından mahkemece tahliye edildi.
Yine CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın başvurusunda da AYM, Haberal'ın, seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin 1. fıkrasının ihlal edildiğine karar vermişti.
Baydemir: İçtihat varken neden karar vermiyor?
HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi önünde 27 Mart 2017’de yaptıkları açıklamada, HDP’li vekillerin başvurularının yaklaşık 6 aydır bekletildiğini belirtmişti. Yedi vekilin başvurusuyla ilgili halen karar verilmedi.
TIKLAYIN - HDP: Anayasa Mahkemesi Kendi İçtihatlarına Uymalı
HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de basın açıklamasında, AYM’nin Balbay kararını hatırlatmıştı.
“AYM'nin daha önce verdiği Mustafa Balbay kararı ortadayken, bir içtihat kararı varken halen mahkemenin karar vermemiş olmasının önündeki engel nedir? Kim bu kararlaşma sürecini önlüyor? Eğer bir önlem mekanizması yoksa mahkeme neden hala karar vermedi?” (AS)