Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi direnişinde gözünden yaralanan Erdal Sarıkaya’yla ilgili oybirliğiyle aldığı gerekçeli kararında, polislere soruşturma izni bile verilmemesini, eziyet yasağını olarak değerlendirdi.
Bugün açıklanan gerekçeli kararda, Anayasa'nın 17/3. Maddesinde güvence altına alınan eziyet yasağının maddi ve usul boyutu itibarıyla ihlal edildiğine ve kararın bir örneğinin eziyet yasağı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmedildi.
İstanbul’da bir giyim firmasında güvenlik görevlisi olarak çalışan Sarıkaya, eylemlerin sürdüğü 11 Haziran 2013’te kardeşini almak için gittiğini söylediği Taksim Meydanı’ndaki polis müdahalesinde gözünden yaralanmıştı. Aynı gün aldığı sağlık raporuyla savcılığa suç duyurusu yaptı. Polisler hakkında soruşturma izni verilmeyince, polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanmasına rağmen ceza soruşturmasının etkili yürütülmemesi nedeniyle eziyet yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı.
AYM’nin 17 Mart 2021 tarihli kararının gerekçesi bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.
“Polisin şiddet uygulamasına sebep yoktu”
Gerekçeli kararda, Erdal Sarıkaya’nın şiddete başvurduğuna dair bir kanıt olmadığı, zaten hakkında da bir soruşturma açılmadığı ifade edildi:
“Dolayısıyla başvurucuya yönelik güç kullanılmasının kaçınılmaz hale geldiği kolluk birimlerince ispatlanamamıştır.”
“Olayın koşulları bir bütün olarak değerlendirildiğinde özellikle başvurucuda yarattığı etki nazara alındığında yaralama eyleminin eziyet olarak nitelendirilmesi mümkündür.”
“Etkin soruşturma yapılmadı”
AYM “kolluk güçleri tarafından gerekli olmadığı halde güç kullanılması nedeniyle eziyet yasağının maddi boyutuyla, buna ilişkin etkili soruşturma yapılmaması nedeniyle de eziyet yasağının usul boyutuyla ihlal edildiği sonucuna” vardı.
“Eziyet yasağının maddi boyutuna yönelik ihlalin kolluk görevlilerinin eyleminden, usul boyutuna yönelik ihlalin ise öncelikle Cumhuriyet Başsavcılığının kararlarından kaynaklandığı anlaşılmıştır.
“Bu kapsamda yapılması gereken iş, yeniden soruşturma kararı verilerek Anayasa Mahkemesini ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun bir soruşturma yapılmasından ibarettir.” (AS)