Anayasa Mahkemesi (AYM), gazetecilerin zamanında ödenmeyen maaşları için günlük yüzde 5 gecikme zammı işletilmesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, "Gazetecilerin en temel özlük haklarının bile kesilmesi haberciliğin en temel güvencesini ortadan kaldırmak demektir" dedi.
TIKLAYIN - AYM, Gazetecilere Yüzde Beş Fazla Mesai Faizi Ödenmesini İptal Etti
Bakırköy 13. İş Mahkemesi, maaşı zamanında ödenmeyen bir gazetecinin alacaklarını günlük yüzde 5 gecikme zammıyla tahsil edilmesi için yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. AYM de "Basın Mesleğinde Çalışanlar Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun'daki “Gazetecilere ücretlerini zamanında ödemeyen işverenler, bu ücretleri, geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödemeye mecburdurlar" ifadesinin iptal edilmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin 2019 Arayık ayında verdiği karar Resmi Gazete'de bugün yayımlandı. AYM kararında bu maddenin işverene aşırı ve katlanılamaz bir yük getirdiğini, maddenin sebepsiz zenginleşmeye sebep olabileceğini, yüzde 1825'lik sorumluluğun orantısız olduğunu vurguladı.
Anayasa Mahkemesi daha önce de ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin gecikme zammıyla ilgili aynı maddede iptal kararı almış fakat zamanında ödenmeyen normal mesai ücretleriyle ilgili iptal talebini reddetmişti. TIKLAYIN - AYM, Gazetecilere Yüzde Beş Fazla Mesai Faizi Ödenmesini İptal Etti
Çakırözer: Basın yayın kuruluşları krizde
AYM'nin her iki kararını eleştiren CHP'nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, “Basın ve ifade özgürlüğü temel bir haktır. İşverenin teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne konulamaz" dedi. Çakırözer, yaptığı yazılı açıklamada kararları özetle şöyle yorumladı:
"Yapılması gereken gazetecinin özlük hakkını kısıtlamak değil, patronun ücreti zamanında ödemesini sağlamaktır. Basın ve ifade özgürlüğü zaten her gün yeni bir yöntemle kısıtlanıyor. Bu ortamda gazetecilerin en temel özlük haklarının bile kesilmesi haberciliğin en temel güvencesini ortadan kaldırmak demektir.
"AYM’nin iptal kararlarının, iktidara yakın basın yayın organlarında ekonomik sıkıntının baş gösterdiği bir dönemde gelmesi de dikkat çekici.
"Basın yayın kuruluşları büyük bir ekonomik kriz geçiriyor. İktidara yakın gazeteler-televizyonlar da bu sıkıntıyı yaşıyor. AYM’nin iptal kararlarının, iktidara yakın basın yayın organlarında ekonomik sıkıntının baş gösterdiği bir dönemde gelmesi de dikkat çekici. Zaten zor nefes alan basın ve ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacak bu tutumdan vazgeçilmeli. Meclis iradesi vakit kaybetmeden basın emekçisinin haklarını koruyacak adımlar atmalı." (HA)