Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi Beyoğlu Asayiş Şube Amirliği’nde 14 yıl önce vurularak öldürülen Nijeryalı Festus Okey ile ilgili gerekçeli kararını açıkladı.
AYM bugün açıkladığı gerekçeli kararında, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul ve maddi boyutlarının ihlal edildiğine hükmetti.
Festus Okey'in kardeşi Tochukwu Gamaliah Ögu’ya 80 bin lira manevi tazminat ile mahkeme masrafları ödenecek.
Kararda ayrımcılık yasağının ihlal edilmediğini savunan AYM’ye karşı oy yazan mahkeme üyesi Engin Yıldırım, halen süren davada mahkeme bir karar vermeden buna dair AYM’nin karar açıklanmasını doğru bulmadığını belirtti.
“Adalete ulaşılması istenmedi”
Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararında, Okey’in olay anında giydiği gömleğin kaybedilmesi ve bu yüzden atış mesafesinin belirlenememesi, tabanca üzerinde vücut izi incelememesinin yapılmaması ya da yapılamaması ve olayın şüphelisinin ellerinde barut artığı incelemesinin çok geç yapılması gibi eksikliklerin telafisi mümkün olmayan bir durum ortaya çıkardığına kanaat getirdi.
Aile ve avukatları başvurularında, delillerin yok edildiğini ifade etmişti.
AYM de bu iddiayı şöyle değerlendirdi:
“Delillerin elde edilmesinde veya muhafazasında hiçbir güçlükle karşılaşılmamasına rağmen makul adım atılmayarak elde edilmesi muhtemel bir delile ulaşılmamasına sebebiyet verilmiştir.
“Soruşturma veya kovuşturma sürecinde sergilenen aşırı özensizlik ve isteksizlikler, olayın seyrinin kabulü bakımından kamu görevlisi olan şüphelilerin ifadelerine aşırı derecede önem verilmesi, sonuca ulaşmak bakımından hayati önemdeki bazı konuların araştırılmasında isteksiz davranılması gibi bazı hususlar olayın şartlarına göre başlı başına soruşturmanın bağımsızlığı konusunda sorun teşkil edebilmekte, adalete ulaşılmasının istenmediği izlenimine yol açabilmektedir.”
Karşı oy: Ayrımcılık iddiası erken reddedildi
Okey’i vuran polis C.Y. “önceki olaylardan edindiği mesleki tecrübeye göre kozmopolit yapısı olan Beyoğlu'ndaki siyah tenli kişilerle buraya Türkiye'nin doğu bölgesinden gelen kişilerin uyuşturucu ile ilgili suçlar yönünden dikkat edilmesi gereken kişiler olduğunu düşündüğünü” söyleyerek kendini savunmuştu.
AYM Okey’in öldürülmesinde ayrımcılığın rolüne de değinmişti ancak AYM başvuruyu bu yönden kabul edilemez buldu.
Buna karşı oy yazan üye hakim Engin Yıldırım, dava sonucunun beklenmesi gerektiğini ifade etti:
“Yaşam hakkının renk nedeniyle ırk ayrımcılığına dayalı olarak kasten ihlal edildiği iddiası açısından kovuşturma makamlarca bir değerlendirme henüz yapılmadan ve nihai kararlar açıklanmadan Anayasa Mahkemesinin bu iddiayı incelemesi bireysel başvurunun ikinciliği ilkesi ile uyumluluk göstermez.”
Ne olmuştu?
Festus Okey, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Amirliğinde görevli polislerce 20 Ağustos 2007’de gözaltına alınmış, götürüldüğü şubedeki görüşme odasında tek kurşunla vurularak hayatını kaybetmişti.
Okey’i vuran polise taksirle öldürme suçundan alt sınırdan verilen 2 yıl 6 aylık ceza da adli para cezasına çevrilmişti. Ailesinin, diğer şüpheli polislerle ilgili delilleri yok etme gibi suçlamalardan yaptığı suç duyurusu ise takipsizlikle sonuçlandı.
İtirazlar sonucu yeniden görülen ve halen süren davada savcı son duruşmada verdiği mütalaasında, “sanığın kasıt, olası kasıt veya bilinçli taksirle hareket ettiğine ilişkin olarak cezalandırılmasına yeterli delil elde edilemediğini ve ilgili yasal düzenlemelerde nezarete silahla girilemeyeceğine ilişkin yasaklama veya silahların ne şekilde taşınacağının belirlendiği talimat veya emir yazısı bulunmadığını dikkate alarak sanığın mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket edip ölüme sebebiyet verdiği ve bu nedenle taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiği görüşünde olduğunu” açıkladı.
Davanın gelecek duruşması İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 Mart’ta görülecek. (AS)