Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), Sulh Ceza Hakimlerinin verdiği erişim engeli kararlarından dokuzunu için basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar verdi.
Başvurularda tazminata hükmeden AYM ayrıca yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için yasa değişikliği yapılmasını istedi.
Bunun için de Meclis’e 1 yıllık süre tanıdı. Eğer 1 yıl içinde yeni yasal düzenleme yapılmazsa AYM tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı verecek.
TIKLAYIN - Fikret İlkiz: Erişimin engellenmesi son çaredir
AYM önünde 500 dosya daha var
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre AYM 9 başvuru üzerinden önemli bir pilot karara imza attı. Sulh Ceza Hakimlerince pek çok habere ilişkin verilen erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti.
İhlallerin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararların birer örneği ilgili sulh ceza hakimliklerine gönderildi. Ayrıca başvuruculara 8 biner TL tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.
Yüksek Mahkeme bununla da yetinmedi. Mahkeme önünde benzer pek çok başvurunun bulunduğuna dikkat çekti. Bu dosyaların hepsinde ihlal kararı verilerek, erişim engellerinin kaldırılmasının sağlanabileceği ancak bu durumun yeni ihlallerin önüne geçmeyeceğini belirtti.
Yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için erişim engeli kararlarının dayanağı olan yasada değişiklik yapılması gerektiği vurguladı. Bu nedenle kararın bir örneğinin Meclis ve Adalet Bakanlığı’na da gönderilmesini kararlaştırdı.
Bu kapsamda Meclis’te gereken düzenlemenin yapılması için benzer başvuruların görüşmesini 1 yıl süreyle ertelendi. AYM önünde 500 dolayında hali hazırda "erişim engeli" konulu bireysel başvuru dosyası olduğu düşünülüyor.
Yeni düzenleme için öneriler
Kararda, yapılacak yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre; erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı.
Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı.
Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.
Pilot karar nedir?Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurunun yapısal bir sorundan kaynaklandığını ve bu sorunun başka başvurulara da yol açacağını öngörmesi durumunda pilot karar usulüne başvuruyor. Yüksek Mahkeme bir ya da birkaç dosya belirleyerek, benzer başvurulara ilişkin tek bir karar veriyor. Bu kararda; yapısal sorunun ne şekilde çözüleceğine dair ilkelere yer alıyor. İdari mercilerin bu ilkeler çerçevesinde sorunu çözmesi isteniyor. Sorunun verilen sürede çözülmemesi durumunda Yüksek Mahkeme, tüm dosyaları topluca görüşerek, ihlal kararı veriyor. |
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporları
- 2021 Üçüncü Çeyrek - Basın Açıklaması
- 2021 Üçüncü Çeyrek - Tam Metin
- 2021 Üçüncü Çeyrek - Düzenlemeler, Tepkiler, Hak Aramalar
(HA)