Anayasa Mahkemesi, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e “#EdepsizsinMelihGökçek” dediği için tazminat cezasına mahkum olan kadının, bu sözüyle ifade özgürlüğünü kullandığına hükmetti.
Altı yıl önce kendisine ““Sen çok mu kürtaj yaptırdın. Bu kadar bağırmanın nedeni bu mu?” diyen Gökçek’e “#EdepsizsinMelihGökçek” diye yanıt veren G.S., bu ifadesi nedeniyle 350 lira tazminat ödemeye mahkum olmuştu.
Tartışma, kadınların kürtaj yasa tasarısına karşı çıktığı dönemde, Gökçek’in yazdığı tweet’ler üzerine başlamıştı.
TIKLAYIN - "Kürtaj Hakkı" Kampanyası Başladı
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” sözleriyle hatırlanan ve kürtajı fiilen yasaklamayı hedefleyen yasa tasarısına karşı bianet “Benim Bedenim, Benim Kararım” kampanyasını başlatmıştı.
Yasa, kadınların yoğun tepkisi sonucu rafa kaldırıldı, Meclis Genel Kuruluna getirilmedi.
Gökçek’ten mesaj: “Sen çok mu kürtaj yaptırdın”
Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal medya hesabından kürtaj yasasına destek veren paylaşımlar yapıyordu.
27 Mayıs 2012’de Twitter’da G.S. adlı bir kadın kullanıcıyla konuyla ilgili tartışan Gökçek, G.S.’ye “Sen çok mu kürtaj yaptırdın. Bu kadar bağırmanın nedeni bu mu?” diye mesaj attı.
G.S. de Gökçek’in bu mesajının görüntüsünü alarak kendi Twitter hesabından paylaştı.
Bu paylaşım üzerine Twitter'da “EdepsizsinMelihGökçek” ve “TerbiyesizsinMelihGökçek” etiketleri (hashtag) açıldı.
“Ankara’nın yarısından fazlası buna şahit zaten”
G.S. de yine kendi Twitter hesabından #EdepsizsinMelihGökçek Ankara’nın yarısından fazlası buna şahit zaten, yetmez mi” yazdı.
Melih Gökçek de G.S.’nin kendisine yönelik “Edepsiz” ifadesini kullandığını, “bu ifadenin çok sayıdaki takipçisi tarafından görüldüğünü ve bu ifade nedeniyle kişilik haklarının saldırıya uğradığını” ileri sürerek manevi tazminat davası açtı.
Davanın görüldüğü Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi, 16 Aralık 2014’te aldığı kararla G.S.’nin bu sözleriyle hakaret ettiğine hükmetti ve Gökçek’e 350 lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.
G.S.’nin bu karara karşı yaptığı temyiz başvurusu Yargıtayca 1 Haziran 2015’te reddedildi.
Bunun üzerine G.S. 3 Ağustos 2015’te Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
Başvurusunda, “bir siyasetçiye yönelik eleştiri mahiyetindeki paylaşımlarından dolayı tazminata hükmedilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini” ifade etti.
G.S. başvurusunda, 10 bin lira da manevi tazminat talebinde bulundu.
AYM: Kamuoyunun tanıdığı bir siyasetçi
Anayasa Mahkemesi’nin bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararında, G.S.’nin, Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alman ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve G.S.’ye 4 bin lira manevi tazminat ile toplam 2 bin 206,90 lira yargılama gideri ödenmesine karar verdi.
Kararda, Gökçek’in toplumsal konumunun gözönünde tutulması gerektiği ifade edilerek “Davacı, kamuoyu tarafından yakından tanınan ve takip edilen, olayların yaşandığı tarihte Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı olan bir siyasetçidir” dendi.
G.S.’nin paylaşımının kamuoyu tarafından tanınan bir siyasetçiye yönelik olduğu için kabul edilebilir eleştiri sınırları içerisinde olduğunu ifade eden AYM, “bu sınırların sıradan kim kişiye göre daha geniş olduğunu” da ekledi.
Kararda, G.S.’nin Gökçek’e yönelik eleştirilerini ifade ettiği, tazminat kararı veren mahkemenin öne sürdüğü gerekçelerin de “ifade özgürlüğü hakkına yapılan müdahale için ilgili ve yeterli olmadığı” ifade edildi.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi de başka bir davada “EdepsizsinMelihGökçek” etiketine yapılan yorumları, “Gökçek’in onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı ve eleştiri niteliğinde olduğu” şeklinde değerlendirmişti. (AS)