Anayasa Mahkemesi, Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu’nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Karahasanoğlu, attığı 17 Aralık tweeti nedeniyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Sedef Kabaş’ın Sahil Güvenlik Dergisi’ne yazdığı 3 aylık Yunanistan tatili yazısını köşesine şöyle taşımıştı: “Londra doğumlu Sedef abla ve içinde olduğu aristokrat zümrenin bir seferinde yaptığı üç aylık tatili, Tayyip Erdoğan’ın 12 yıllık Başbakanlığı döneminde, toplam olarak yapmadığının garantisini verebilirim. Gerisi hikayedir. Palavradır, yalandır, iftiradır.”
Sedef Kabaş, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada takipsizlik kararı verilmesinin ardından Twitter’da Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun bir fotoğrafını paylaşarak, “Bu adamı asla unutmayın 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı ...” diye yazmıştı.
Bu tweet’in ardından “terörle mücadele yapan kişilere yönelik hedef gösterme” suçlamasıyla gözaltına alınan Kabaş, Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılmıştı.
İftira suçlamasından beraat etti
Ali İhsan Karahasanoğlu da 2 Ocak 2015 tarihli ve “Medyamızın yeni kahramanı hortumcu Çağlar’ın işçisi Sedef!” başlıklı yazısında Kabaş ile ilgili “Ticari hayatında, hani denir ya.. “İki koyunu güdemeyen” diye.. Öye bir gazeteci Sedef abla da..” gibi ifadeler kullanmıştı.
Sedef Kabaş da Karahasanoğlu’nun hakaret ve iftira suçlarını işlediği iddiasıyla Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açtı.
Karahasanoğlu iftira suçundan beraat ederken, hakaret suçundan 1500 TL adli para cezası ile cezalandırıldı.
Mahkeme, köşe yazısındaki ifadelerin eleştirinin yapılışında gereksiz, yararlı olmayan beyan, niteleme ve değerlendirmeler olarak kabul etti ve ifadelerin içerik ile uygun düşmediğine, tahrik edici olduğuna, kuşku doğuracağına ve okuyucuyu husumete düşüreceğine dikkat çekti.
Yeniden yargılama kararı
Karahasanoğlu 6 Nisan 2017’de AYM’ye bireysel başvuru yaptı.
AYM’nin gerekçeli kararında, “Köşe yazısı bir bütün olarak değerlendirildiğinde yazının ifade ve basın özgürlüğü sınırları içinde kaldığı ve yazıda müştekiye yönelik bir hakaretin söz konusu olmadığı görülmektedir” dedi.
Mahkeme, Anayasa'nın 26/1. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile Anayasa'nın 28/1. Maddesinde güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Karar, yeniden yargılama yapılmak üzere Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilecek. (AS)