Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay’ın bireysel başvurusunda ikinci kez hak ihlali kararı verdi.
AYM, daha önce verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 36. maddesinde güvenceye alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Ayrıca, Alpay'a 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
Bağlayıcılık vurgusu
AYM, 11 Ocak 2018’de tutuklu gazeteciler Şahin Alpay, Mehmet Altan ve Turhan Günay'ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermiş, Altan ve Alpay'ın tahliyelerine hükmetmişti. AYM'nin "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" ve "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiği yönünde karar verdiği gazeteci Şahin Alpay için 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Altan için 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğun devamına karar vermişti.
Hürriyet’te yer alan habere göre Altan ve Şahin'in avukatları, müvekkillerinin "Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye tekrar başvurdu.
Şahin Alpay'ın bu yeni başvurusunu bugünkü gündem toplantısında ele alan AYM ihlal kararı verdi. Haberde kararın gerekçesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğu vurgusunun yapıldığı, Mehmet Altan'ın yeni bireysel başvurusunun ise daha sonra ele alınacağı belirtildi.
Ne olmuştu?
Şahin Alpay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016'daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alındı. O zamandan beri tutukluydu.
Mehmet Altan ise 10 eylül 2016'da gözaltına alınmış ve 22 Eylül’de tutuklanmıştı.
Alpay Zaman davasında, Altan ise darbe girişimi medya davasında tutuklu olarak yargılanıyordu.
Şahin Alpay hakkında
Yazar, siyaset bilimci ve gazeteci.
1944 Ayvalık doğumlu. İlkokulu Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu'nda okuduk. Robert Kolej'den mezun oldu. 1961-1962 öğretim yılında AFS bursu ile bir sene ABD'de okudu. Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyabal Bilimler Fakültesi'nde gördü. Gençlik yıllarında Doğu Perinçek liderliğindeki, Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'nde yer aldı.
İsveç'te Stockholm Üniversitesi'nde doktora yaptı. 1982 - 1992 arasında Cumhuriyet Gazetesinde, 1993 - 94 arasında Sabah gazetesinde, 1994 - 2001 arasında Milliyet gazetesinde editörlük ve yazarlık yaptı. 1992 - 1993 arasında bir süre Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) genel sekreterliği, 1993'te bir süre CHP grup danışmanlığı yaptı.
1999 - 2002 arasında CNN Türk'te "Entellektüel Bakış" adlı haftalık programı yönetti.
2001 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nde Türk Siyasi Hayatı ve Mukayeseli Politika dersleri vermeye başladı. Zaman gazetesinde yazmaya 2002'de başladı. Mehtap TV'de 2006 yılında Akıl Defteri adlı programın sunucuları arasında yer almaya başladı. Zaman Gazetesi ve Mehtap TV Temmuz 2016'da KHK ile kapatıldı.
İngilizce ve İsveçce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Kitapları
"2020 Yılında Türkiye" (Afa Yay. 1991), "Türkiye'nin Tanıkları: Dışarıdan Bakanlar" (Timaş Yay. 2002), "Türkiye'nin Tanıkları: İçeriden Bakanlar" (Timaş Yay. 2003). (BK)