Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM) gazeteci Şahin Alpay’ın bireysel başvurusunda üçüncü kez hak ihlali kararı verdi. Bu başvuru, Alpay’a tahliyesinin ardından uygulanan ev hapsine dairdi.
Mahkemenin bugün Resmi Gazete’de açıklanan gerekçeli kararında, “konutu terk etmeme şeklindeki adli kontol tedbirinin ön koşulu olan kuvvetli suç belirtisinin ortaya konulması şartının yerine getirilmediği” ifade edildi.
AYM, Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, Alpay’a 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
TIKLAYIN - AYM'den Şahin Alpay'ın Başvurusuna İkinci İhlal Kararı
AYM, daha önce verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 36. maddesinde güvenceye alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine 16 Mart 2018’de oy birliğiyle karar verdi.
Alpay aynı gün verilen kararla, 20 aylık tutukluluğun ardından tahliye edilmişti.
“Kuvvetli suç şüphesi olmamasına rağmen”
AYM’nin kararında, tahliyenin ardından ev hapsi kararı verilmesiyle “özgürlükten yoksun bırakılma halinin devam ettiğini, ihlalin ve sonuçlarının derece mahkemelerince ortadan kaldırılmadığını” belirtti:
“Anayasa Mahkemesinin ikinci ihlal kararından sonra derece mahkemelerince konutu terk etmeme adli kontrol tedbirine hükmedilirken de suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin yeni olgularla ortaya konulduğunu söylemek mümkün değildir.
“Suç işlediğine dair kuvvetli belirtinin bulunmaması nedeniyle verilen ihlal kararına rağmen başvurucunun özgürlükten yoksun bırakılmasının sonlandırılmamış olması Anayasa'nın 19. maddesinde yer alan güvencelere aykırıdır.”
Kararda, AYM’nin Esra Özkan Özakça başvurusunda verdiği ihlal kararına da atıf yapıldı.
TIKLAYIN - Hukuka aykırı ev hapsine 20 bin lira tazminat
“Anayasa Mahkemesi; konutu terk etmeme adli kontrol tedbirini, niteliği, uygulanış şekli ve özellikleri itibarıyla hareket serbestisi üzerindeki sınırlayıcı etkisinin derece ve yoğunluk olarak seyahat özgürlüğüne göre oldukça ileri bir boyutta olduğu, dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına müdahale teşkil ettiği sonucuna varmıştır”.
Ne olmuştu?
668 Sayılı KHK ile kapatılan Zaman Gazetesi’nin eski yazarları Şahin Alpay, Zaman gazetesi davasında “darbe girişimi” ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyordu. Alpay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016'daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alınıp tutuklanmıştı.
AYM, Alpay ve diğer bir tutuklu gazeteci olan Mehmet Altan hakkında hak ihlali kararı vermiş ve tahliyelerine hükmetmişti. Ama ilk kademe mahkemeleri bu kararı tanımamıştı.
Alpay'ın avukatlarının ikinci bir başvuruda bulundu. Alpay hakkında AYM'nin ikinci ihlal kararı 16 Mart 2018’de çıktı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı gün ev hapsi şartıyla tahliye kararı verdi. (AS)