Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), bir süre tutuklu yargılanmasının ardından tahliye edilen ve ABD’ye dönen Rahip Andrew Craig Brunson’un ev hapsine dair başvurusunda gerekçeli kararını açıkladı.
AYM, “Konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirinin hukuki olmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olduğuna, ev hapsinin ölçülü bir tedbir olduğuna karar verdi.
Mahkeme, Brunson’un tutukluluğunun sona ermesinin ardından adli kontrol tedbiri uygulanmasının “olgusal temelleri olduğuna” hükmetti ve Brunson’un başvurusunu kabul edilemez buldu:
“Olayın özel koşulları ile Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilen kararların içeriği birlikte gözetildiğinde başka bir ülkenin vatandaşı olan ve FETÖ/PDY ile PKK terör örgütleriyle bağlantılı suçlardan hakkında kovuşturma yürütülen başvurucu açısından özellikle kaçma şüphesine yönelik olarak adli kontrol tedbiri nedenlerinin olgusal temelleri olduğu sonucuna varılmıştır.
“Başvurucu hakkındaki adli kontrol tedbirinin ölçülü olup olmadığının da tespiti gerekir. Bu tedbirin Anayasa'nın 13. ve 19. maddeleri kapsamında ölçülülüğünün belirlenmesinde somut olayın tüm özellikleri dikkate alınmalıdır. Somut olayın özellikleri dikkate alındığında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin başvurucu hakkında uyguladığı adli kontrol tedbirinin ölçülü olmadığı söylenemez.
Anayasa Mahkemesi ayrıca, haksız tutukluluğa dair başvurusunu da oybirliğiyle reddetti:
“Tutuklamanın hukuki olmaması ve tutukluluğun mahal süreyi aşması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildi.”
Ne olmuştu?
ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson, cezaevindeki "Dua" kod adlı bir gizli tanığın ifadesine dayanan soruşturmadaki "FETÖ örgütün üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" ve "casusluk yaptığı" suçlamalarıyla 9 Aralık 2016'da tutuklandı.
TIKLAYIN - ABD: Türkiye’yle Anlaşmış Olsak Brunson Evine Dönerdi
25 Temmuz 2018’de tutukluluğu ev hapsine çevrilen Brunson'ın avukatı Cem Halavurt müvekkilinin ev hapsi ve yurtdışı yasağının kaldırılması için İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu, ancak talep reddedildi. Halavurt, bunun üstüne üst mahkeme olan İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne aynı taleplerle başvuruda bulundu.
Ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağına yapılan itiraz, İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesince de reddedilince de AYM’ye başvurmuştu.
TIKLAYIN - Trump: Rahip Brunson İçin Türkiye'ye Yaptırım Uygulayacağız
Brunson, yargılandığı davada “teröre destek vermekten” 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum olmasının ardından serbest bırakılınca ABD’ye döndü.
TIKLAYIN - Rahip Brunson'ın "Niyetinin Sorgulanmasıyla" Başlayan Hikayesinin Özeti
(AS)