Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, AYM üye hakimi Engin Yıldırım’ın tartışma yaratan “Işıklar yanıyor” paylaşımına dair tepkiler üzerine yazılı açıklama yaptı.
Kurumun resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada, Yıldırım’ın sözlerinin kurumun görüşünü yansıtmadığı ifade edildi:
“Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun bugün saat 14.00’de toplanması yönünde alınan karardan sonra yaşanan gelişmeler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır:
“Anayasa Mahkemesinin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesinin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır.”
Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım, dün akşam sosyal medya hesabından AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” sözüyle paylaştı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında AYM’ce verilen "yeniden yargılama" kararını tanımaması sonrası yapılan paylaşım, “darbe iması” olarak yorumlanınca sosyal medyada büyük tepki gördü.
İçişleri Bakanlığı Twitter hesabından "Işıklarımız hiç sönmüyor" diye bir tweet attı.
İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı da sosyal medya hesabından, “Dün "Genelkurmay'ın ışıkları yanıyor" diyerek darbecilere selam çakanların bugün görevini üstlenenler bir saniye durmasın, istifa etsin!” paylaşımı yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem “Bir FETÖ'cü kendini deşifre etti” diye yazdı.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Demokrasimizi kimde tehdit edemez”, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül “Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır” tweet’lerini yazdı.
Takvim gazetesi ise olayı, hakaret ve tehditlerle haberleştirdi:
Yıldırım tepkilerin ardından önce Twitter hesabını kilitleyip, "Işıklar yanıyor" tweet’ini sildi. Ardından da şu açıklamayı yaptı:
“Dün gece paylaştığım mesajda maksadını aşan ifadeler kullanmış olmaktan dolayı üzüntü duymaktayım. Kasıtlı olarak hukuk veya demokrasi dışı bir olguya atıf yapmam söz konusu değildir. Hukuk ve demokrasi karşıtı her türlü girişimin karşısında olduğum izahtan varestedir.
Mesai sonrası Anayasa Mahkemesi bahçesinde yaptığım yürüyüşün ardından çektiğim fotoğrafı hukuk dışı herhangi bir imada bulunmaksızın paylaştım. Kasıtlı olarak demokrasi ve hukuk dışı hiçbir imada bulunmayacağım şahsımı tanıyan herkesçe malumdur. Ancak insani bir yanılgı ile yanlış yorumlanmaya müsait şekilde paylaştığım mesaj dolayısıyla kamuoyundan özür diliyorum.” (AS)