Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), sendika.org’un ve ardıl sitelerin 62 kez erişime engellenmesiyle ilgili ikinci bir ihlal kararı daha verdi.
25 Temmuz 2015’te Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) getirilen ilk erişim engeli kararını Mart 2020’de görüşen AYM, sendika.org’un ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmesinin ardından bu kez 17 bireysel başvuruyu birleştirerek karara bağladı.
AYM, bir kez daha sitenin ifade ve basın özgürlüğünün ihlali edildiğine hükmetti. Gerekçeli kararı henüz açıklamayan AYM, karar örneğini erişim yasaklarının kaldırılması için sulh ceza hakimliğine gönderilecek.
AYM’nin verdiği ilk ihlal kararı 6 aydır uygulanmazken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve yerel mahkeme siteye uygulanan erişim engeli hala kaldırmadı.
sendika.org Yayın Kurulu’ndan Ali Ergin Demirhan kararı Twitter üzerinden duyurmasının ardından hukuksuzluğa tepki gösterdi.
Demirhan şöyle yazdı:
“Anayasa Mahkemesi sendika.org’un ve ardıl sitelerinin erişime engellenmesi ile ilgili 7 ayrı başvurumuzu birleştirip yeni bir ihlal kararı vermiş. Ayrıntıları henüz bilmiyoruz. 11 Mart’ta verdiği ve engelin kalkmasını gerektiren ilk ihlal kararı ise hala uygulanmadı. Kararın muhatabı Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 aydır yok saydığı bu AYM kararları anlaşılan uygulansın diye değil AİHM lehimize bir karar vermesin diye aldırılıyor.
"Çünkü AİHM’de de bir dosyamız var ve o dosyada ilerleme sağlandıkça bir AYM kararı gündeme geliyor. Bu durumda Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na sormak istiyoruz: AYM kararları AİHM’yi kandırmak için mi yoksa bizim anayasal haklarımızı savunmak için mi alınıyor? AYM’den yüksek bir mahkeme yoksa Gölbaşı SC Hakimliği neyi bekliyor? AYM kimisinin takmadığı kimisinin fırçaladığı boş bir tabela mı?” dedi.
Bu durumda @AYMBASKANLIGI’na sormak istiyoruz: AYM kararları AİHM’yi kandırmak için mi yoksa bizim anayasal haklarımızı savunmak için mi alınıyor? AYM’den yüksek bir mahkeme yoksa Gölbaşı SC Hakimliği neyi bekliyor? AYM kimisinin takmadığı kimisinin fırçaladığı boş bir tabela mı?
— Ali Ergin Demirhan (@ali_ergind) September 14, 2020
Ne olmuştu?
TİB, 2001'de yayın hayatına başlayan sendika.org'un 25 Temmuz 2015'te erişime engellenmesine yönelik idari tedbir kararı aldı. Gerekçe olarak, sitenin Suriye'deki iç savaşa ilişkin Türkiye'nin politikasının eleştiren haberler gösterildi. Bu karar, Ankara Sulh Ceza Hâkimliği tarafından onandı. Sendika.org bu süreçte, alan adının yanına her seferinde bir rakam ekleyerek yayın hayatına devam ettirse de BTK ve sulh ceza hâkimlikleri yoluyla siteye 62 kez sansür geldi. (HA)