Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) eski Başkanı, eski Sayıştay Hakimi Murat Arslan’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru “kabul edilemez” bulundu.
Bir dönem Anayasa Mahkemesinde raportör olarak da görev yapmış olan Arslan, tutuklanmasının hukuki olmaması nedeniyle “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğini ifade ederek bireysel başvuru yapmıştı.
AYM’nin bugün açıklanan gerekçeli kararında, iddiaları dayanaktan yoksun bulundu.
Arslan’ın bu başvurusunun ardından sonuçlanan ve “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi 10 yıl hapis cezasına hükmetti.
AYM: Tutuklama kararı ölçülü
Murat Arslan, AYM başvurusunda şu itirazlardan bulunmuştu:
“Somut bir delil olmaksızın ve gerekçesiz bir kararla tutuklanmasına karar verildiği, tutuklama kararında tutuklama nedenlerinin somut gerekçelere açıklanmadığı, kaçma şüphesinin olmadığı…”
Ayrıca mesleğinden kaynaklanan güvencelere riayet edilmeksizin, sadece YARSAV'a üye olması nedeniyle tutuklandığını ileri sürerek örgütlenme özgürlüğünün de ihlal edildiğini belirtmişti.
Anayasa Mahkemesi ise “özellikle kaçma tehlikesine yönelen tutuklama nedenlerinin olgusal temellerinin olmadığı söylenemez” kararını verdi:
“Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliğince isnat edilen suç için öngörülen cezanın miktarı, işin niteliği ve önemi de nazara alınarak başvurucu hakkında tutuklama tedbirine karar verilmesinin ölçülü olmadığı söylenemez.”
Ne olmuştu?
Murat Arslan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kanun hükmünde kararname ile meslekten çıkarıldı. 19 Ekim 2016’da Ankara Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alındı.
26 Ekim 2016’da Başsavcılıktaki ifadesinde suçlamaları reddetti. Aynı gün Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edildi ve “terör örgütüne üye olma suçundan” tutuklandı.
Hakkındaki iddianamede aleyhinde tanık ve gizli tanık beyanları yer aldı. Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki bu yargılama devam ederden hakkında bir suç duyurusu üzerine başka bir soruşturma açıldı. Bu iki dosya birleştirildi.
Bu sırada tutukluluğuna yaptığı tüm itirazlar reddedildi. 4 Haziran 2018’de bireysel başvuruda bulundu.
Mahkeme, 18 Aralık 2019 tarihli duruşmada Arslan’ın 10 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. İstinaf Arslan’ın itirazını reddetti, dosya Yargıtay’da.
Murat Arslan hakkında
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1999’da mezun oldu. Avukatlık stajının ardından 2001 yılında Sayıştay'da Denetçi Yardımcısı olarak göreve başladı. Sayıştay Daireler Kurulu Başraportörlüğü'nde görevliyken 20 Mart 2006’da Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü'ne atandı.
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde “Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılma Çalışmalarının Analizi” isimli yüksek lisans tez çalışmasını yürütüyordu.
16 Mart 2011 - 23 Temmuz 2016 arası Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) Başkanlığı yaptı.
23 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan ilk Kanun Hükmündeki Kararname ile kapatılan kurumlar arasında YARSAV da vardı. Hakim Murat Arslan da Sayıştay’daki görevinden açığa alındı. 1604 üyeli YARSAV, 2006’da Ömer Faruk Eminağaoğlu tarafından kurulmuştu. (AS)