Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi, Kuşadası’nda 14 yıl önce gerçekleşen PKK’nin bombalı saldırısında yaralanan minibüsçü Cemal Uçar ile oğlu İbrahim Uçar’ın başvurusunda gerekçeli kararını açıkladı.
AYM, manevi tazminat alamayan baba oğulun, böyle bir hakları olduğuna karar vererek tazminat davasının yeniden görülmek üzere dosyanın mahkemeye iletilmesine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, manevi tazminat talebini reddeden yerel mahkeme kararıyla “Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği” sonucuna vardı.
Saldırıda beş kişi hayatını kaybetmişti
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 16 Temmuz 2005’te PKK bir minibüste bombalı saldırı düzenledi. İkisi turist toplam beş kişi hayatını kaybetti, minibüsü işleten Cemal Uçar ile minibüste ücretleri toplayarak babasına yardım eden ve o tarihte 15 yaşında olan İbrahim Uçar yaralandı, araç da kullanılmayacak hale geldi. O dönem PKK adına açıklama yapan Murat Karayılan, saldırıyı PKK’nin gerçekleştirmediğini savunmuştu.
Adli Tıp Kurumu, Cemal Uçar’ın olay nedeniyle yaşamış olduğu stres ve psikolojik travma neticesinde iki aya kadar uzayabilecek düzeyde rahatsızlık geçirdiğine dair rapor verdi. Oğlu İbrahim Uçar da yüzde 49 oranında maluliyet yaşadı.
Her ikisi de 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamına giren zararlarının karşılanması talebiyle Aydın Valiliği Zarar Tespit Komisyonuna (Komisyon) başvurdu.
Komisyon Cemal Uçar’a yeni araç alınması ve iki aya kadar çalışamayacak olması nedeniyle 1.194,20 TL., İbrahim Uçar’a da 7.165,20 TL maddi tazminat ödenmesine dair teklif sundu. Teklifi kabul etmeyen baba oğul Aydın 1. İdare Mahkemesinde dava açmışlardır. Mahkeme de 20 Aralık 2011 tarihli kararı ile maddi tazminata ilişkin talepleri kısmen kabul ederken manevi tazminat taleplerini reddetti.
Mahkemenin redde ilişkin gerekçeli kararında, 5233 sayılı Kanun hükümlerine göre, “terör olayları nedeniyle kişilerin uğradığı maddi zararların karşılanması olanaklı olup manevi zararların karşılanmasına olanak bulunmadığı” ifade edildi.
Yeniden yargılama yapılacak
Karar Danıştayca onanınca Cemal ve İbrahim Uçar AYM’ye başvurdu. AYM’nin gerekçeli kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Kararda tazminat davasının 5233 sayılı Kanun’a dayandırılmadığı buna rağmen mahkemenin incelemeyi bu kanun üzerinden yaparak manevi tazminat talebini reddettiği ifade edildi.
AYM “Açtığı davasını tazminat hukukunun genel hükümlerine göre inceletme imkânından mahrum kalan başvurucuların mahkemeye erişim haklarına müdahalede bulunulduğu açıktır” sonucuna vardı.
Dosya yeniden yargılama yapılmak üzere Aydın 1. İdare Mahkemesine gönderilecek. (AS)