Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, CHP'nin, 5 binden fazla avukatın bulunduğu illerde 2 bin avukatla yeni baro kurulabilmesini düzenleyen kanunun iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.
Genel Kurul, CHP'nin, çoklu baro düzenlemesinin önünü açan 7249 sayılı "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini bugün gündem toplantısında ele aldı.
Yüksek Mahkeme, kanunun iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun bu kararla ilgili gerekçesi daha sonra açıklanacak.
En az 2 bin avukatı kaydetmeleri gerekiyor
Aynı kentte birden fazla baro kurulmasına imkân veren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. Düzenlemeye göre beş binden fazla avukat bulunan illerde, asgari iki bin avukatla baro kurulabilecek.
Türkiye Barolar Birliği rakamlarına göre, Ankara Barosu’na 17 bin 598, İstanbul Barosuna 46 bin 52, İzmir Barosuna 9 bin 612 avukat kayıtlı. Türkiye’deki toplam kayıtlı avukat sayısı 127 bin 691. Dolayısıyla “çoklu baro” düzenlemesi beş binden fazla üyesi bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir barolarını etkiliyor.
Yeni bir baro kurulması için, 2 bin avukatın yeni baroya kayıt yaptırması gerekiyor.
Bugüne dek sadece İstanbul’da 2 bin imza toplandı.
Neden iptali istendi?
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yasanın neden iptal edilmesi gerektiğini bianet’e şöyle açıklamıştı:
“Anayasa Mahkemesinin daha önce de meslek odaları için temsili adalet konusunda verdiği kararlar var. Bu yeni yasayla da üyesi 40 olan da 40 bin olan da neredeyse eşit sayıda delegeyle temsil edilecek. Bu eşitsizlik temsilde adaletsizliğe yol açar ve hukuken savunulamaz.
“Ayrıca yine yeni düzenlemeyle tüm baro seçimleri Ekim 2020’ye alındı ancak bir yıl önce seçilen baro başkanları ve baro yönetim kurulları halen görevde ve bir yıl daha görevde olmaları gerekiyor [baro yönetim kurulu süresi 2 yıl]. Seçim seçmen iradesine aykırı bir kanunla öne çekildi, bu da seçme ve seçilme hakkına aykırı.
“Barolar dayanağını Anayasa’dan alır. Bizler de CMK, adli yardım hizmetleri de dahil kamusal bir görevi yerine getiriyoruz. Bu anayasal temele rağmen nasıl ki çoklu belediye, çoklu kaymakamlık olamıyorsa bu barolar açısından da mümkün değil.” (AS)