Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı”nda yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının herke için ve tüm kurumlar için bağlayıcı olduğunu söyledi.
Mahkeme kararlarının eleştirilebileceğini hatta eleştirilmesi gerektiğini, yargının bu şekilde gelişeceğini ifade eden Arslan, “Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık ve burada olmaya devam edeceğiz” dedi.
Arslan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
“İnsan hakları, demokrasi, hukuk devleti…”
“Bireysel başvuru Türkiye'nin en hayati konularından birisidir.
“Kurucusu olduğumuz Avrupa Konseyi'nin üzerine yaslandığı üç temel değer: demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarıdır.
“Anayasamızın ikinci maddesinde insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti'nin değiştirilemez nitelikleri arasında sayılmıştır.
“Anayasa Mahkemesi kararlılığından da hareketle hukuk devleti halkın yönetimin öznesi olduğu, siyasi iktidarın temel hak ve hürriyetleri korumak amacıyla sınırlandırıldığı, hukuk kurallarının yönetilenler kadar yönetenleri de bağladığı devlet olarak tanımlanabilir.
2012’den bugüne başvurular
“2010 yılında herkesin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının yolu açılmıştır.
“Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 33 bin 521'i sonuçlandırılmış, 22 bin 673'ü de derdest durumdadır.
“Mahkememizin 2015 yılında sonuçlandırdığı başvuru sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 50 artış göstermiştir.
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye aleyhine yapılan ve yargısal bir orana sevk edilen başvuru sayısı 2011 yılında 8 bin 681, 2012 yılında 8 bin 986'dır. Bu rakam 2013 yılında 3 bin 505, 2014 yılında bin 584, 2015 yılında 2 bin 208 olmuştur.
“AYM temyiz mercii değil”
“Bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi bir temyiz mercii olarak görev yapmıyor. Bozma ya da onama gibi karar vermediği gibi mahkemelerin yerine geçerek de bir karar vermiyor.
“Anayasa Mahkemesi tutuklamaya ilişkin bir kararın başvurucunun bazı anayasa ihlaline yol açtığını tespit ettiğine bu durum başvurucunun itham edildiği suçu işleyip işlemediğine dair bir karar verdiği anlamına gelmiyor.
“AYM kararları herkesi bağlar”
TIKLAYIN - ERDOĞAN AYM'NİN DÜNDAR VE GÜL KARARINA DA "SAYGI DUYMADIĞINI" AÇIKLADI
TIKLAYIN - CUMHURBAŞKANLIĞI: GÜL VE DÜNDAR BERAAT ETMEDİ
“Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bireysel başvuru kararları üzerine bir takım değerlendirmeler yapılmakta, tartışmalar yaşanmakta. Bunlar üzerine de bir kaç şey söylemek istiyorum. Söyleyeceklerim tamamen ilkesel düzeyde hususlardır.
“AYM'nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır.
“Türkiye'de tartışılan hemen her siyasi mesele er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmekte, er ya da geç bireysel başvuru yoluyla AYM'nın önüne gelmektedir.
“Kararlar eleştirilmelidir”
“Bu kararlardan bazıları oldukça yoğun tartışmalara neden olmaktadır. Hemen belirtmek gerekir ki yargıçlar kutsal varlıklar değillerdir. Bu nedenle mahkeme kararları eleştirebilir dahası eleştirilmelidir.
“Aksi takdirde hukuk gelişemez. Biz de bu nedenle her eleştiriye saygı duyuyoruz ancak eleştirinin ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren şahsıma ve üyelerimize yönelik tamamen yalan ve iftira niteliğindeki haber ver yorumları da reddediyorum.
TIKLAYIN - AYM: MAHKEMEMİZİN VİCDANINI İPOTEK ALMAYA YÖNELİK YAYINLARI KINIYORUZ
“Biz işimizi yapıyoruz”
“Verdiğimiz kararları bazıları beğeniyor bazıları beğenmiyor. Dahası bugün alkışlayanlar yarın lanetleyebiliyor.
“Hatta bazen aynı kişiler verilen kararlardan bir kısmını alkışlıyor ancak aradan bir gün geçmeden aynı hakimlerin verdiği kararlar için ‘skandal' diyor.
“Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık. Burada olmaya devam edeceğiz.
"Kınayanın kınaması da övenini övgüsü de AYM’yi etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda başvuranın kimliğine de bakmıyoruz." (EKN)
* Fotoğraf: Murat Kaynak / AA