Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay'ın adil yargılanmadığı yönündeki itirazını haklı buldu.
Mahkeme, Balbay'a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
CNNTürk’ün haberine göre, AYM, Balbay'ın tutuklanmayı haklı gösterecek somut olay, olgu ve bilgi mevcut olmadığı halde tutuklandığı iddiası yönünden yaptığı başvurunun "açıkça dayanaktan yoksun olması", adil yargılanma hakkı ile ifade hürriyetinin ihlal edildiği iddiaları yönünden yaptığı başvurunun ise "başvuru yollarının tüketilmemiş olması" nedeniyle kabul edilemez olduğunu belirtti.
Balbay'ın tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiasıyla ilgili, Anayasa'nın seçme ve seçilme hakkını düzenleyen 67. maddesinin 1. fıkrasıyla bağlantılı olarak, Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasındaki, "Her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişinin, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkı"nın ihlal edildiğine karar verildi.
Seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili de Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasıyla bağlantılı olarak, 67. maddesindeki seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine hükmedildi.
Balbay'a, 5 bin lira manevi tazminat ile Balbay tarafından yapılan 172 lira 50 kuruş harç ve 2 bin 640 lira vekalet ücretinden oluşan toplam 2 bin 812 lira 50 kuruş yargılama giderinin ödenmesine karar verildi.
AYM, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın tutuklanmayı haklı gösterecek kuvvetli suç şüphesi ve nedeni bulunmadığı halde tutuklanma iddiası yönünden başvurusunu "açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle kabul edilemez buldu.
Tutukluluğun makul süreyi aştığı ve tutukluluğa itirazların etkili bir şekilde incelenmediği iddiaları yönünden yapılan başvuruyu ise kabul edilebilir bulan AYM, Balbay kararında olduğu gibi, Anayasa'nın 67. maddesinin 1. fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin 7. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.
AYM, Haberal'ın, seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili de Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin 1. fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi.
AYM, Haberal'ın, tutukluluğa itirazının etkin bir biçimde incelenmediği iddiasıyla ilgili olarak, itirazın duruşmalı olarak incelenmediği ve kararın gerekçesiz olduğu iddiaları yönünden Anayasa'nın 19. maddesinin uzun yargılamadan doğan zararların devletçe ödenmesine ilişkin 8. fıkranın ihlal edilmediğini belirtti.
Cumhuriyet Savcısının yazılı mütalaasının bildirilmediği iddiası yönünden ise Anayasa'nın 19. maddesinin 8. fıkrasının ihlal edildiğine karar verilerek, Haberal tarafından yapılan 172 lira 50 kuruş harç ve 2 bin 640 lira vekalet ücretinden oluşan toplam 2 bin 812 lira 50 kuruş yargılama giderinin, Haberal'a ödenmesine hükmedildi.
5 Ağustos 2013’te görülen Ergenekon Davası karar duruşmasında 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Balbay , 5 Mart 2009’da Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesinde yer verilen "delil durumu" ve "kaçma şüphesi" gerekçe gösterilerektutuklanmıştı.
17 Nisan 2009'da tutuklanan Haberal, 5 Ağustos 2013'teki karar duruşmasında tutuklu kaldığı süre de göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti. (EKN)