Anayasa Mahkemesi (AYM), eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın “gösteri hakkına polis müdahalesi” konulu başvurusuyla ilgili karar verdi.
Mahkeme, başvurunun “süre aşımı nedeniyle” kabul edilemez olduğuna oyçokluğuyla hükmetti.
AYM üyeleri Muammer Topal ile Hasan Tahsin Gökcan karara karşı oy yazarak “başvurunun kanuni süre içerisinde yapıldığını” ifade ettiler.
Ayla Akat Ata’nın başvurusu, protesto eylemine polisin müdahalesinin ölçüsüz olduğuna dair şikayetin sonuçsuz kalmasıyla “insan haysiyeti ile bağdaşmayacak muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının” ihlaline ilişkindi.
Biber gazı kapsülüyle bacağından yaralandı
O dönem Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili olan Ayla Akat Ata, Yüksek Seçim Kurulu’nun 12 Haziran 2011’da verdiği vekil seçimine dair kararı protesto etmek için aynı gün düzenlenen protesto yürüyüşüne katıldı.
Polis, Batman Belediyesi önünde başlayan gösteri yürüyüşüne “güvenlik gerekçesiyle” izin vermedi. Yürümek isteyen grupla polis arasında çatışma çıktı.
Polisin attığı biber gazı kapsüllerinden biri Akat Ata’nın bacağına isabet etti. Ayla Akat Ata, yürümekte güçlük çektiği ve bacağı morarıp yara büyüdüğü için Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu. “Kimyasal yanık” teşhisiyle hastanede tedaviye alındı.
TIKLAYIN - Ayla Akat Ata: Polis Beni Bilerek Hedef Aldı
Polislere soruşturma izni verilmedi
Ayla Akat Ata, “orantısız güç kullanılması sonucunda yaralandığı” gerekesiyle polis amiri ve memurlardan şikayetçi oldu.
Batman Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşturma kapsamında, polisler hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturma izni talep etti ancak Batman Valiliği soruşturma izni vermedi.
Bu karara yapılan itiraz da Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesinin 5 Ekim 2012 tarihli kararı ile reddedildi. Dolayısıyla polisler hakkında takipsizlik kararı verildi.
Takipsizlik kararına yapılan itiraz da Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Nisan 2013 tarihli kararı ile reddedildi.
Ayla Akat Ata da 6 Ocak 2014’te Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
AYM başvurusunda, “katıldığı protesto eylemine kolluk tarafından gerçekleştirilen müdahalede keyfi, aşırı ve orantısız güç kullanıldığını, atılan gaz fişeği nedeniyle yaralandığını, milletvekili olması nedeniyle temsil ettiği kişilerin önünde küçük düşürüldüğünü, sorumluların eyleminin işkence ya da kötü muamele olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu tür suçların soruşturulmasının soruşturma iznine bağlanamayacağını, ayrıca soruşturma izni istenen kurulun yapısı nedeniyle bağımsız ve tarafsız bir karar vermesinin beklenemeyeceğini” belirtti.
Karşı oylar: başvuru süresi geçmedi
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararda AYM, “başvurunun süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğuna” hükmetti.
Karara karşı oy yazan üyeler Muammer Topal ve Hasan Tahsin Gökcan ise “süre aşımı” açıklamasının geçersiz olduğunu ifade etti:
“Başvurucu [Akat Ata], savcılığın incelemeye yer olmadığı kararına karşı mahkemeye itirazda bulunmuş olup merciin itirazı reddeden kararının tebliğ tarihine göre başvuru süresi geçmemiştir. Mahkememizin süre başlangıcını öne alan yorumu, mevcut hukuk kurallarına göre itiraz sonucunu bekleyen başvurucuları da yanıltıcı bir işlev görmektedir. Başvuru süresinin geçmediği düşüncesinde olduğumuzdan, çoğunluğun süre aşımı nedeniyle başvurunun kabul edilemezliğine ilişkin görüşüne katılamamaktayız.” (AS)