7 Ocak'ta İntikam Tugayları isimli Iraklı grubun kaçırdığı ABD'li kadın gazeteci Jill Caroll'dan ise haber alınamıyor.
Serbest bırakılması karşılığında Iraklı kadın tutukluların tahliye edilmesini isteyen silahlı grup, ABD yönetimine 72 saat süre tanımıştı. Süre 20 Ocak akşamı (Cuma) dolmuştu.
RSF : Niçin sekiz ay tutuklu kaldı?
Bağdat'ın kuzeyinde bulunan Telafer kentinde 5 Haziran 2005'te gözaltına alınan Reuters kameramanı Nur'un tutukluluğunun son bulması, uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünce teselli olarak nitelendirildi.
Kameramanın sekiz ay süreyle tutuklu kalmasını gerektiren nedenlerin bir an önce bildirilmesi gerektiğini bildiren RSF, aksi taktirde, ABD güçlerinin, gazeteci, ailesi ve yayın kuruluşuna özür dilemek gibi bir sorumlulukla karşı karşıya bulunduklarını açıkladı.
CBS News çalışanı Younes Hüseyin on aydır tutuklu
Paris merkezli basın özgürlüğü kuruluşu, Reuters kameramanı gibi, on aydan fazla süredir hiçbir yargılamaya tabi tutulmadan hapsedilen CBS News çalışanı Abdul Amir Younes Hüseyin'in de özgürlüğüne kavuşturulmasını istedi.
Telafer'de Irak askerlerinin yaptığı aramalar sırasında gözaltına alınan Nur tutuklanırken onunla birlikte götürülen kardeşi kısa süre sonra serbest bırakıldı.
Kardeşi, Samir Muhammet Nur'un Iraklı askerlerce baygınlık geçirene kadar dövüldükten sonra ABD Ordusu'na teslim edildiğini, ilk olarak Ebu Garip Hapishanesi'ne gönderilen Nur'un ardından Basra yakınlarındaki Camp Bucca'ya nakledildiğini söylemişti.
5 Nisan 2005'te ABD Ordusu'nca gözaltına alınan Abdul Amir Younes Hüseyin de, Ebu Garip'te bir süre kaldıktan sonra bu hapishaneye gönderilmişti.
CBS News kanalı, birkaç kez, kameramanının cezaevinde tutulmasını ve onun hukuki durumuna netlik kazandırılmamasını kınayan açıklamalar yapmıştı.
ABD askeri yetkilileriyse, bugüne kadar ileri sürdükleri iddialarla ilgili hiçbir kanıt ortaya koymadı. CBS News kameramanı, ne bir avukatla görüşebiliyor ne de kendisini işvereni veya ailesi ziyaret edebiliyor. (EÖ/KÖ)