Dekan Prof. Dr. Alaaddin Asna ve dekan yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Şahinkaya ve Doç. Dr. Mahmut Oktay'ın katıldığı, halen derslik olarak kullanılan, ısıtma sistemi çalışmayan yemekhane binasındaki toplantıda okulun içinde bulunduğu durum ve 2002-2003 öğrenim yılı yenilikleriyle ilgili açıklamalar yapıldı ve öğrencilerin soruları yanıtlandı.
Aygaz nostaljisi
"Bu gününüzün kıymetini bilin yarın çocuklarınıza anlatacağınız bir anı çıktı. Halinize şükredin biz üniversitede derslerimizi aygaz sobaların ısıttığı sınıflarda yapardık diye anlatırsınız. "
Dekan Asna, ders yapma koşullarını anlatan bu girişten sonra, okulun fiilen 1 Ekim 2001'de açıldığını öne sürdü ve Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın dekanlıktan ayrılarak yerine kendisi geldiğinde gündemde iki konu olduğunu açıkladı:
* Okulun başka bir kampüse taşınıp taşınmayacağı tartışılıyordu. Ben dekanlık görevini iletişim fakültesinin burada onarımı süren bu binada yapılması şartıyla kabul ettim.
* Derslerin nerede ve ne zaman başlayacağı da önemliydi. Elimizden gelen en kısa sürede 14 Kasım günü dördüncü sınıflar, iki hafta sonra üçüncü sınıflar derse başladı. Aralık ayı itibariyle de birinci ve ikinci sınıflar için okul başladı.
Fakülte beş yıllık olacak
Prof. Asna, "sizlere bir de kötü haberim var" diyerek, okulun gelecek yıl İngilizce hazırlık programına geçeceğini açıkladı.
Bu programdan 2002-2003 öğrenim yılında fakülteye gireceklerini yararlanacağı haberi, öğrenciler arasında, "neden biz yararlanamıyoruz" sorusuna yol açtı.
Asna, "iyi haber de, halen okuyanların böylece, beş yıl yerine dört yıl okuyarak okulu erken bitirmesi oluyor" dedi.
İkinci öğretim kaldırılacak
MÜ iletişim Fakültesi'nden, yen yıl da ikinci öğretim de kaldırılıyor.
"İkinci öğretim" olarak 2001-2002 yılı dönemi okula kabul edilenler bu uygulamanın son öğrencileri oluyorlar. Bu öğrenciler, mezun oldukça, "ikinci öğretim"e de kademeli olarak son verilecek,
"İkince öğretim"in kaldırılması, öğrenci alımında yarı yarıya düşme anlamına geliyor. Ayrıca, ilk grupta da kabullerde azalma bekleniyor.
"Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir iletişim fakültesinde beş yüzü aşkın öğrenci bir dönemde alınmaz, bu hem teknik olanaklar açısından hem de ileriye yönelik mezun olduğunuzda iş bulabilmeniz açısından önemlidir."
Asna, bu durum tespitinden sonra, fazla sayıda öğrenci kabulünün, sektörde ihtiyaç fazlası, diplomalı işsizler yaratmaktan öte bir anlam taşımadığını belirtti.
Dersler azalıyor, kredili sisteme geçiliyor
"Türkiye'deki bütün iletişim fakültelerinde gerekli gereksiz doksanı aşkın ders vardır, bu çok fazla. İletişim sektörünün en çok geliştiği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) iletişim okullarında bile ders sayısı 60'ı geçmiyor."
Dekan, bu durumda, yeni düzenlemeyle, MÜ İletişim Fakültesi'nde 2002-2003 öğrenim yılında ders sayısının 60'ı geçmeyeceği bilgisini verdi.
"Derslerde kredili sistem uygulamasına geçilecek ve bölümlere yönelik seçmeli ve zorunlu dersler konulacak."
Harçlar 1 Milyar mı olacak?
İki aydır, ısınma, barınma başta olmak üzere çeşitli sorunlarla dersleri ve vizeleri izlemeye çalışan öğrenciler, "hazırlık sınıfı" açılması bilgisini alınca, "acaba, binanın neresinde" diye sordular.
Asna'nın, "rektörlüğe burası olması yönündeki talebimizi belirttik, Güzel Sanatlar'da da olabileceği gibi bir görüş de ortaya çıktı"yanıtı henüz bir karar olmadığını ortaya çıkardı.
Öğrencileri en çok ilgilendiren konulardan biri de harçlardı. Bir öğrencinin, "Seneye harçlar bir milyarı bulacakmış doğru mu" sorusuna net bir bilgi verilemedi.
'Harçları rektörlük belirleyecek ama şu an belirlenmiş herhangi bir rakam söz konusu değil."
Ders çıkarmalar
Müfredattan ders çıkarılması uygulamalarına bir açıklama getiremeyen öğrenciler, dekanın konuyu aydınlatmasını istediler.
"O dersin atılıp atılmadığı hakkında bir bilgim yok, ama atılmışsa da yerine de aynı içerikte bir ders konulmuştur. Ders çıkarımlarında diğer iletişim fakültelerinin ders müfredatına ve kendi aramızda yaptığımız toplantılara göre değerlendiriyoruz."
Toplantının sonunda, Asna esasen neyi amaçladıklarını açıkladı:
"Gelecek dönemdeki yenilikler halen Türkiye'de ilk üç sırada yer alan Marmara İletişim Fakültesini gelecekte gerek eğitim kalitesi gerekse sektöre eleman yetiştirme açısından ilk sıraya taşıyacağız. " (MAD/NM)