Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, bazı kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj yapılmaması konusunu Meclis’e taşıdı. Aydoğan, önergesini Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına verdi.
Nursel Aydoğan, önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözlerini hatırlattı: “Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok. Her kürtaj bir Uludere’dir. Sağlık Bakanıma söyledim, kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız.” Aydoğan bu sözlerin ardından hükümetin kadınların kazanılmış bir hakkı olan ücretsiz ve güvenli kürtajı hakkını yasaklama girişimleri olduğunu belirtti.
“Fakat kadın örgütlerinin yoğun tepki ve eylemleri sonucu böyle bir yasanın çıkarılmayacağı ve bu yönlü bir çalışmanın olmadığı kamuoyuna açıklanmıştır.”
“Hükümet cephesinden gelen bu açıklamalara rağmen özellikle devlet hastanelerinde kürtaj yasağının fiilen uygulandığına dair haberler sürekli gündeme gelmiştir.”
“Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan araştırmada; İstanbul’da bulunan 37 kamu hastanesinden sadece üç hastane kürtaj yaptıklarını, geri kalan hastaneler ise kürtajın yasak olduğu ve devlet yasağından dolayı yapmadıkları yönünde görüş belirtmiştir. Araştırmanın sonucunda yasal bir uygulama olan kürtajın, iktidarın baskısı nedeniyle ya tamamen yasak olduğu ya da sadece birkaç özel hastanede yapılabildiği ortaya çıkmıştır.”
Aydoğan konuyla ilgili şunları sordu:
* Bakanlık olarak Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan bu araştırmaya ilişkin bilginiz var mı?
* İstanbul’da bulunana kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj yapılmadığı gibi, zorunlu durumlarda bile hastanelerin hükümetin baskısından dolayı kürtaj yapamadığı iddiaları doğru mu?
* Sağlık Bakanlığı olarak özel ve kamu hastanelerinde kürtaj uygulamasının yasaklanmasına dair bir talimatınız bulunuyor mu? Bulunmuyorsa, hastanelerde yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtajın yapılmamasının gerekçesi nedir?
* Sağlık Bakanlığı olarak bu yönlü bir talimatınız yok ise, söz konusu araştırmaya konu olan kamu ve özel hastanelerine ilişkin bir inceleme başlatacak mısınız? (AS)
Ne olmuştu? |
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, İstanbul'daki 37 kamu hastanesine, telefon ile "kürtaj yapıyor musunuz?" diye sordu. Şu sonuçlar çıktı: "İstanbul'da sadece üç kamu hastanesi isteğe bağlı kürtaj yapıyor. 12'si hiçbir şekilde kürtaj yapmıyor. 17'si ise sadece fetüsün ölmesi ya da anneye zarar veriyor olması, bebeğin sakat olması, annede kanama olması ya da düşük olması gibi çeşitli tıbbi komplikasyonların zorunlu kıldığı durumlarda, heyet kararı ile kürtaj yapıyor. İsteğe bağlı kürtaj yaptığını söyleyen hastanelerden sadece bir tanesi yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtaj yaptığını diğer iki hastane ise 8 haftaya kadar kürtaj yapabildiklerini söylüyor. İki hastanenin kadın doğum servisine ulaşılmadığı için kürtaj yapılıp yapılmadığında dair kesin bir bilgi alınamadı. Üç hastane ile yapılan görüşmede ise, hastanede kürtaj yapılıp yapılmadığı bilgisinin telefonda verilemeyeceği, bunun yasak olduğu belirtildi." Mor Çatı, kamu hastanelerinin yasaları değil devlet yetkililerinin kürtaja ilişkin kişisel görüş ve söylemlerini baz alarak isteğe bağlı kürtaj yapmadığını ifade etti. Yasalar ne diyor?Türkiye'de, 24/5/1983 tarihinde kabul edilen ve 27/5/1983 tarihli resmi gazetede yayınlanan 2827 numaralı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun'un gebeliğin sona erdirilmesini düzenleyen 5. Maddesi şöyle: "Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir." Hala yürürlükte olan kanunun bu maddesine göre, kamu hastaneleri 10 haftaya kadar olan gebelikleri kadınların isteği doğrultusunda sonlandırmakla yükümlü. |