İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, haftalık Aydınlık dergisinin son sayısını toplatılmasına ve derginin yayınının bir ay süreyle durdurulmasına karar verdi. Karara Uluslar arası Basın Enstitüsü (IPI) Yerel Komitesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tepki gösterdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, derginin Kasım ve Aralık aylarında yayımlanan 1165, 1166 ve 1168. sayılarıyla ilgili talebini inceleyen mahkeme, "terörle mücadelede yer alan görevlilerin terör örgütlerinin hedef gösterildiği" ve "terör örgütü propagandasının yapıldığı" iddiasıyla soruşturma açmıştı.
Dergiyi kapatma kararı ABD'de alınmış...
Başsavcılık, son sayıya el konulmasını ve dergi yayınının da bir ay süreyle durdurulmasını istemişti. Mahkeme de, 1168. sayısına el konulmasına ve yayınının da Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/son maddesinden bir ay süreyle durdurulmasına hükmetti.
Dergi sahibi ve sorumlu müdürü Ruhsar Şenoğlu, kararın siyasi olduğunu savunarak yasal yollara başvuracaklarını söyledi; kapatma kararının, Obama-Erdoğan görüşmesinde alındığını ileri sürdü.
Şenoğlu, Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon konuşmalarına dair kayıtlar gerekçe gösterilerek derginin yayın yönetmeni Deniz Yıldırım ve Ulusal Kanal istihbarat şefi Ufuk Akkaya'nın bir ay önce tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildiğini söyledi.
IPI Yerel Komitesi: Basın özgürlüğüne taban tabana zıt
IPI Yerel Komitesi, "Demokratik bir ülkede, suç meydana gelmeden cezanın uygulanması mümkün değildir. Bu ancak totaliter rejimlerde rastlanan bir uygulamadır" şeklinde açıklama yaptı.
Yayınların, ister yazılı, ister sözlü ister internet medyası olsun, yasaklanmasının "basın özgürlüğüne taban tabana zıt" olduğunu vurgulayan Komite, Basın Yasası ve TMY'nin "basın özgürlüğüne aykırı düzenlemeler" barındırdığını açıkladı.
Komite, Başbakanın ABD'de Türkiye'de basın özgürlüğünün olduğunu savunduğu açıklamasına atıf yaparak, "Bu çağrılarımız yanıtsız kaldığı gibi, hükümet durumu düzeltmek yerine dünyayı Türkiye'de basın özgürlüğünün olduğuna inandırmaya çalışmaktadır" dedi.
TGC: Bu anlayış terk edilmeli
TGC de, yazılı bir açıklamayla, "12 Eylül hukukunun uygulamaya koyduğu yayın durdurma yanlışının bugün de sürüyor olmasının sadece ifade özgürlüğünün değil demokrasi anlayışının da durumunu gösterdiğini bildirdi.
TGC, iddialar kesinleşmeden, "yayın durdurma kararının peşin bir cezaya dönüştürülmesini sağlayan kuralların varlığını anlamak olanaksız" olduğunu duyurdu; bu yaklaşımın terk edilmesini talep etti: "Korkarız ki bu gidişle Türkiye, Dünya ifade özgürlüğü listesindeki 122. sırayı bile koruyamayacaktır."
Aydınlık: Orduyu tasfiye harekâtı...
Derginin son sayısında "Vatanı savunmak suç, bölücülük ve casusluk serbest" başlığıyla "Türk Ordusu'nu tasfiye harekâtı... Beşiktaş Terör Örgütü hedef büyüttü. Ergenekon tertibinin başından beri hedefe konulan Türk Ordusu'nun tasfiyesi için düğmeye basıldı. 2004 yılının üç kuvvet komutanı darbe girişimi iddiasıyla Ergenekon savcılarınca ifadeye çağrıldı" ifadelerine yer veriliyordu. (EÖ)