"Aydın halkının oylarıyla Parlamentoya girmiştim. Beni tanıyor, yaptıklarımı biliyorlar. Yine onların oylarıyla Aydın Belediye Başkanı seçildim" diyen Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Özlem Çerçioğlu, kendini şöyle anlatıyor.
"1968'de Aydın'ın Nazilli ilçesinde doğdum. Selçuk Üniversitesi mezunuyum. New York'da Halkla ilişkiler okudum. Beş yıl kaldığım ABD'de gündüz çalışıyor gece okula gidiyordum. Türkiye'ye döndüğümde ticaretle uğraştım, diğer yandan sivil toplum örgütlerinde çalıştım. 22. dönemde de Aydın milletvekili olarak girdiğim parlamentoda siyasi hayatım başlamış oldu."
Çerçioğlu Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'le birlikte Türkiye'nin diğer kadın il belediye başkanı. Evli ve iki çocuk annesi Çerçioğlu yüzde 26'lık oranla seçildiği Aydın'ın sorunlarını şöyle sıralıyor:
"Aydın'ın en önemli sorunu istihdam. Trafik ve çevre de bu sorunu takip ediyor. Aydın bir tarım kenti olduğu için hükümetin uyguladığı bir takım politikalar sonucu Aydın çiftçisi zor durumda. Ekolojik tarıma yönelik çeşitli uygulamalar yapılabilir."
Bahsettiği bu sorunlara çözüm planları üretmeye başladığını aktaran Çerçioğlu, muhakkak sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla birlikte çalışacağının altını çiziyor.
Kadınlarsa Çerçioğlu'nun projelerinin odağında yer alıyor.
"Zaten seçim sürecimde de kadınlar en büyük destekçimdi. Benimle çalışmaya hazır olan pek çok kadın derneği var. Toplumun yarısı kadın. Onlara yönelik atölye projelerim var. Atölyede aklınıza gelecek her türlü el sanatı, ve dil kursu olacak. Ama önemli olan bu eğitim sonucu üretimi pazarlayabilme."
Çerçioğlu, bu soruna da şöyle çözüm bulmuş:
"Aydın'dan Pamukkale ve Efes'e gitmek için çok sayıda tur otobüsü geçiyor. Şimdiye kadar Aydın'ın merkezinden bu otobüsler geçmiyordu. Artık geçiyor ve esnafın yüzü gülmeye başladı. İleriki dönemde kadınların ürettiklerini bu tur güzergahında satmalarını sağlayarak onları istihdama katabilmeyi hedefliyorum."
"Sığınma evi sözümü tutacağım"
Aydın'da sığınma evi yok, on yataklı bir kadın konukevi var. Çerçioğlu seçim kampanyası yürütürken verdiği sığınma evi açma sözünü tutacağını söylüyor.
"Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak için de kültür, sanat ve spor aktivitelerine yönlenebilecekleri olanaklar oluşturmalıyız. Spor kulüplerine tam destek verdiğimiz gibi belediye olarak bir konservatuar açmayı planlıyoruz. Sosyal demokrat bir belediye olarak çalışmalara imza atmak istiyoruz."
Siyasette kadının rolüne dair görüşlerini sorduğumuz Çerçioğlu "Kadınların siyasette olmadığını savunan düşünce doğru değil. Seçim kampanyalarında en çok kadınlar çalışıyor. Sadece karar alma mekanizmalarında yer bulmaya talip olduklarında engelleniyorlar" diyor.
"CHP olarak 2004 yılında kota getirmek istedik. Bunu parlamentoya yansıttık. O gün bu Anayasa'nın 10. maddesinde değişiklik talebi kabul edilseydi, bugün daha çok kadın yönetici olacaktı.Siyasi partilerinse muhakkak kota uygulaması gerekiyor."
Aydın'da iki belediye meclis üyesi kadınla çalıştığı bilgisini veren Çerçioğlu, kendisinin de eski milletvekili olmasının kadınlara model oluşturduğunu söylüyor.
CHP'nin çok kadın aday göstermesine rağmen üç kadın yerel yöneticiyle bu konuda başarısız olduğunu kabul etmeyen Çerçioğlu "DTP'den sonra bu konuda ikinciyiz" diyor.
"Aydın'ı adına yakışır aydın bir kent haline getirmeyi amaçlıyoruz. Aydın halkı bir kez daha beni seçti, çok onurlandırıcı ama sadece oylarını veren değil vermeyenlerin de temsilcisi durumundayım. Özellikle de kadınların." (EZÖ)