Berliner Zeitung gazetesindeki demecinde, Pamuk'un kararının, Türkiye'nin diledikleri ve talep ettikleri gibi bir hukuk devleti olmadığını gösterdiğini belirten Thierse, Türk milliyetçiliğinin, entelektüellerin ülkeden çıkmaktan korkmalarına neden olacak kadar güçlü olduğunu söyledi.
Orhan Pamuk, 4-8 Şubat arasında gerçekleşecek olan Almanya gezisini ve Brüksel Katolik Üniversitesi'nin kendisine fahri doktor unvanı vereceği Belçika gezisini iptal etmişti.
Roth: Tehdit altındakilerin güvenliği için her türlü çabayı gösterin
Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'sa, yeni Ceza Yasası'ndaki (TCK) 301. maddenin kaldırılmasını istedi. Roth, "Türkiye 301. Maddeyi Tümüyle Silmeli" başlığıyla yayımladığı açıklamada,, yazar Orhan Pamuk'un Almanya ziyaretini iptal etmesinden duyduğu "üzüntüyü" dile getirdi ve Pamuk'un "gazeteci-yazar Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra, diğer birçok yazar, gazeteci, öğretim görevlisi ve sendikacı gibi hayatından endişe duyduğunu" belirtti.
"Bu insanların Türkiye'deki aşırı milliyetçi çevrelerin hedef listesinde bulunduklarını" yazan Roth, "Orhan Pamuk'un ve tehdit altındaki tüm diğer insanların güvenliğini sağlayabilmek için her türlü çabanın harcanmasını" istedi.
"301 siyasi havayı zehirliyor, tarihin değerlendirilmesini engelliyor"
Roth, 301. maddenin, "siyasi havayı zehirlediği, düşünce özgürlüğünü büyük ölçüde kısıtladığı ve Ermenilere yönelik katliamlarla ilgili tarihin değerlendirilmesini fiilen engellediği" gerekçesiyle kaldırılması görüşüne yer verdi.
Beck: Pamuk'u koruyun
Yeşiller Partisi Federal Meclis üyesi Volker Beck de, Türkiye hükümetinden Pamuk'u korumasını isteyerek, 301. madde kaldırılmadan Türkiye'nin AB üyesi olmasını düşünemediğini söyledi.
Zanlı Orhan Pamuk'u tehdit etmişti
Hrant Dink cinayeti zanlılarından Yasin Hayal, polislerce mahkemeye götürülürken basın mensuplarına seslenerek Orhan Pamuk'u tehdit etmişti. Bu tehditle ilgili inceleme başlatılmıştı. (TK)
* Bu haber, Deutsche Welle haberlerinden yararlanılarak hazırlandı.