Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan, "Düşünceye Özgürlük 1995-2006" başlığını taşıyan yeni bir kitapçık hazırladıklarını ifade etti; kitapçığın savcıların yürürlükteki yasalara göre suç sayarak dava açtıkları söz ve yazılardan oluştuğunu açıkladı.
Aydınlar, "biz suç işledik" diyecekler
Yurdatapan ve girişime destek verenler, 28 Mart günü, kitapçığı imzalayıp önce sokaktan geçenlere dağıtacak ardından da kendilerini "Biz suç işledik" diyerek savcılığa ihbar edecekler.
25 kadar aydının katılacağı eylemle, ifade özgürlüğü kısıtlayan 14 kadar düzenlemenin yürürlükten kaldırılması amaçlanıyor.
Şu ana kadar kitapçığa imza atanlar arasında Tiyatrocu Mahir Günşiray, Sosyolog Pınar Selek, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mazlum-Der Genel Başkanı Cevat Özkaya, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç, eski Parlamenter Mehmet Bekaroğlu, Hasta Hakları savunucusu doktor-yazar Mustafa Sütlaş, hukukçu Noyan Özkan, yazar Perihan Mağden, yayıncı-gazeteci Ragıp Zarakolu, yazar Sema Kaygusuz, yazar Şeyhmus Diken, akademisyen Fikret Başkaya da yer alıyor.
Yurdatapan, "Eğer yasalarda herhangi bir değişiklik olmazsa, imzacıların her birinin 15-60 yıl hapis ve 90-155 bin YTL para cezasına çarptırılmaları söz konusu" diye bildirdi.
Girişimin yürürlükten kaldırılmasını veya değiştirilmesini istediği düzenlemeler arasında "Temel millî yararlara karşı hareket" başlıklı 305, "Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" başlıklı 216 ve "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288. madde ile Terörle Mücadele Yasası'nın 6. maddesi de var.
11 yıllık mücadele bitmedi
1995 yılında yazar Yaşar Kemal'in savcılıkça ifade vermeye çağrılması üzerine bir araya gelen bir grup aydın, ifade özgürlüğünü savunan bir dilekçe kaleme almışlardı.
Dilekçeye yoğun katılım kısa sürede, 1080 kişinin katıldığı bir imza kampanyasına dönüştü. Bundan, 10 makalenin yer aldığı ilk Düşünce Özgürlüğü Kitapçığı oluşturuldu. (EÖ/TK)