Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeği ile Yüzleşme ve Adalet Komisyonu üyeleri yaptıkları basın açıklamasında “Cezaevinde 1980-84 dönemini yaşamış, tanığı, mağduru ve faili olmuş kişilere ve kaynaklara ulaşarak gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamaya çalışacaklarını” söylediler.
Gazeteci, akademisyen ve insan hakları savunucularından oluşan komisyonun İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) düzenlediği basın toplantısında konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy “Demokrasinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyorsak Diyarbakır Cezaevi olaylarıyla yüzleşmek zorundayız” dedi.
“Bir toplumun geçmişiyle yüzleşmeden kendine bir gelecek kuramayacağını” belirten Türkiye İşçi Partisi (TİP) eski milletvekili Tarık Ziya Ekinci dünyanın bir çok yerinde darbelerin olduğunu, bu toplumların geçmişiyle yüzleştiklerini ve hesaplaştıklarını hatırlattı.
Ekinci “İşkencecilerini affettiklerini ve bunun fazilet olduğunu söyleyen ulusalcıların yanıldığını, asıl faziletin bir daha bu tip olayların yaşanmaması için mücadele etmek olduğunu” söyledi.
Komisyon adına açıklamayı okuyan insan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu o dönemi yaşayan herkesi kendilerine bilgi vermeye çağırdı.
"Toplumsal yaralarımızı hep beraber sarmak, adil ve adaletli bir toplum için" bu komisyonu kurduklarını söyleyen Tanrukulu, "amaçlarının intikam almak olmadığını, 28 yıldır süren toplumsal sorunların kaynağı olan 12 Eylül askeri darbesiyle ve Kürtlere yönelik imha politikalarıyla yüzleşmeyi sağlamak olduğunu" sözlerine ekledi.
Avukat Ergin Cinmen “Laiklik ve Kürt sorununun Türkiye’nin normalleşmesinin önündeki engeller olduğunu ve bunun tohumlarının 28 yıl önce yapılan darbeyle atıldığını” söyledi.
Cirmen “bugün devletin Güneydoğu ve Kürtlerle ilgili olumlu bir planı varsa Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlarla yüzleşmek zorundadır” dedi.
Komisyonda aralarında gazeteci Ahmet Tulgar, gazeteci Berat Günçıkan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı avukat Hüsnü Öndül, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Avukat Fikret İlkiz, Yard. Doç. Nazan Üstündağ, Prof. Dr. Mithat Sancar, gazeteci Murat Çelikkan, avukat Fethiye Çetin, Gülten Kaya, 78’liler Girişimi’nden Celalettin Can, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yavuz Önen, ve doktor Mustafa Sütlaş’ın da bulunduğu 57 kişiden oluşuyor.
Girişim ilk olarak 1982 yılında cezaevindeki insanlık dışı uygulamaları protesto etmek için kendilerini yakan Ferhat Kuntay, Necmi Öner, Eşref Ayık ve Mahmut Zengin’in ölüm yıldönümü olan 18 Mayıs 2007'de bir basın toplantısıyla Diyarbakır Cezaevi dosyasını açtıklarını duyurmuştu.
Beş aylık araştırmalarının ardından 12 Eylül 2007’de komisyonu kurduklarını açıklayan grup İstanbul ve Urfa’da o döneme tanıklık eden kişilerle görüşmeye başlamıştı.
Komisyonun iletişim bilgileri şöyle:
İstiklal Cad. Ayhan Işık Sk. Alyon Geçidi, Merkez Apt. 4/2
Tel: 0212 244 48 02
Faks: 0212 251 69 45
GSM: 0535 777 43 60-0535 484 96 68
E-posta: [email protected](BÇ/EÜ)