Yazar Vedat Türkali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Haksızlıklar karşısında bilim adamlarının ve entelektüellerin, sanatçıların sesleri ne yazık ki yaşadığımız çağda yeterince yükselmiyor" sözlerinin övgüye değer buldu ve ekledi:
"Bu savında ciddi olan bir devlet adamı yazarların, çizerlerin yoluna yasa maddeleriyle bunca kuyu kazılmasına izin vermez."
Yazar Türkali, bu konuda en güzel tanımı ünlü taşlamacı Şair Eşref'in söylediğine işaret etti:
"Devr-i hürriyetteyiz şimdi değişti kaide/ Evvela söyletirler sonra bellerler ananı..."
"Yasakları kaldırırsanız, aydınlarınız konuşur"
Sadece Türkali'nin değil, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay ve ifade özgürlüğü davalarından yargılanan yazar İpek Çalışlar ve Emin Karaca, hukukçu Eren Keskin ve gazeteci Hacı Boğatekin'in bianet'e yaptıkları açıklamalarda Başbakan'a tepki var.
"Latife Hanım" kitabı nedeniyle "Atatürk Aleyhinde Suçlara Dair Kanun"dan yargılanan yazar İpek Çalışlar ise, "Konuşma benim için yerine ulaşmamış bir mesaj. Başbakan'ın ne demek istediğini kendi adıma anlayamadım" dedi.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı eleştirdiği için halen yargılanan yazar Emin Karaca, "İktidar olarak 301 ve diğer yasakları kaldırırlarsa sanırım Başbakan çok dilli, çok konuşan yazarları olan bir ülkeye sahip olur" diye konuştu.
Karaca, "Başbakanın hafızasının zayıflığına mı yormak gerekiyor bilemiyorum. Kendi ülkesinde belirli şeylere karşı çıkan yazarlar, karşılarında 301 veya diğer maddelerini buluyorlar. Fazlaca sesini çıkaran yazar göremiyorsa belki de büyük bölümü, bu tehditler ve korkular nedeniyle susuyorlar" dedi.
Askerleri ve cinsel taciz uygulamalarını eleştirdiği için 301'den (veya 159'dan) 15 dosyası bulunan Eren Keskin, Erdoğan'a "Sesini çıkaranları susturuyorlar. Başbakan gerçekleri söylemiyor" sözleriyle tepki gösterdi.
Boğatekin: 301 varken o sözler havada kalır
"Türkiye Yanlış Yaptı" yazısıyla yakın tarihte yaşananları eleştirdiği için 301'den davalık olan Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin de, "Başbakan o sözlerinin uygulamada yerini bulması önemli. 301 dururken Erdoğan'ın bu sözleri havada kalır" sözleriyle gösterdi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Abakay da, "Gazeteciler özellikle 301 ve 288. maddelerden mahkeme koridorlarında sıraya giriyorlar; hatta gazeteler kapatılıyor. Bütün bunlar varken sayın Başbakan'ın böyle konuşması fanteziden başka bir şey değil. Ayakları yerde olmayan bir konuşma" dedi.
Erdoğan'ın sözleri
Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi'nin (ICANAS) Ankara'da yapılan 38. toplantısında konuşan Başbakan dün, "Haksızlıklar karşısında bilim adamlarının ve entelektüellerin, sanatçıların sesleri ne yazık ki yaşadığımız çağda yeterince yükselmiyor. Oysa adına bilgi çağı denilen bu çağda bilim ve sanat adamlarının, aydınların ve akademisyenlerin insanlığın vicdanı olması ve seslerini adaletten yana daha çok yükseltmesi gerekir. Bu duyarlılık dünya medeniyet tarihinin en merkezi noktasında bulunmamızın ve tarihi tecrübemizin sonucu" demişti. (EÖ/NZ)