* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Aydın'da, tamamı orman arazisi içinde kalan bir mermer ocağının inşası ve Jeotermal Enerji Santralleri (JES) için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değil" kararı verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Aydın'da 32 JES bulunuyor. Kentte ayrıca 270 maden sahası var ve bu maden sahalarının 86'sı aktif olarak çalışmaya devam ediyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 12 Haziran tarihli duyurusuna göre, Karacasu ilçesi Yolüstü Mahallesi Sultanmezarlığı Mevkiinde DK Traverten Doğaltaş Madencilik tarafından açılmak istenen mermer ocağına "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi.
13,42 hektarlık alanda yapılacak olan maden sahasının tamamı, Aydın-Muğla-Denizli 1/100.000'lik Çevre Düzeni planında "Orman Alanı" içerisinde kalıyor.
TIKLAYIN - Aydın'da 500 bin incir ağacı kurudu
24 yıl boyunca işletilecek
Proje dosyasına göre, yıllık 20 bin metreküp mermer çıkarılması planlanan maden sahası 24 yıl boyunca işletilecek.
Öte yandan, maden sahasına kuş bakışı 5 kilometrelik mesafeden orta ve yüksek derece deprem riski taşıyan Karacasu fayı geçiyor ve maden sahası içerisinde Bern Sözleşmesi Ek Liste II/Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri içerisinde yer alan sürüngen türleri bulunuyor.
Bakanlık 8 Haziran'da da Kuyucak ilçesi İğdecik Mahallesi'nde Efendi Jeotermal şirketi tarafından yapılması planlanan JES için "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdi. Kararla birlikte, 4 bin 302 hektarlık alan için ruhsat alan şirket, tamamı hazine arazisi içinde kalan 1,35 hektarlık kısımda iki adet sondaj kuyusu açabilecek.
Orman alanı
Açılacak sondajların derinlikleri 2 kilometreye kadar inecek. Proje alanı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni'ne göre orman alanı olarak görünürken, proje sahasının yakınında dere yatakları bulunuyor.
Yine Bern Sözleşmesi'ne göre, bölgede kesin olarak koruma altına alınan fauna türleri arasında yer alan iki sürüngen türü bulunuyor.
TIKLAYIN - Temiz enerji mi yoksa ihanet mi?
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili "Buharkent'ten Didim'e kadar her metrekare işgal altında," dedi. Vergili, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kentin yüzde 85'i JES ve maden istilası altında. Aynı zamanda RES ve GES'ler yapılıyor. Halbuki buralar birinci sınıf tarım alanları. Dünyanın korunması gereken toprakları. İnsanların yaşamı, bu bacalardan çıkan hidrojen sülfür gazlarıyla tehlikeye giriyor.
Şirketler kazançlı
"Bölgede bulunan zeytin ve incir ağaçları kurumaya başladı. İnsanlar kanser ve KOAH gibi hastalıklarla karşı karşıya kaldı. Bu yatırımların bölge halkına bir faydası yok. Bunların sadece şirketlere faydası var.
"Enerjinin başka yöntemlerle de üretilebileceğini biliyoruz. Fosil yakıtlara, JES'ler ile enerji elde etme fikrine ve bölgede birinci sınıf tarım topraklarını yok eden yatırımlara karşıyız. Bütün çevre örgütlerini, ekolojistleri ve halklarımızı bu mücadeleye çağırıyoruz."
(TY)