Vicdani retçi Enver Aydemir'e tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi'nde işkence yapılmasıyla ilgili görülen davanın üçüncü duruşması, dün (4 Temmuz) Selimiye Askeri Kışlası'nda görüldü.
Enver Aydemir'e işkence yaptıkları iddia edilen Maltepe Cezaevi Müdürü Albay M.Ö. ile nöbetçi astsubay İ.S'nin katılmadığı duruşmada Enver Aydemir'in avukatları mahkemeyi adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle reddettiler.
"Sanıkları mahkemeden kaçırıyorlar"
Enver Aydemir'in avukatlarından Müşir Deliduman, bianet'e yaptığı açıklamada, duruşmalara gelmeyen sanık askerlerin mahkemede hazır bulunmalarını talep ettiklerini söyledi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 201. maddesine göre, sanıkların mahkemeye gelmesi durumunda kendilerinin doğrudan ve çapraz soru sorma yöntemleriyle sanığa soru sorma haklarının olacağını ifade eden Deliduman, bu nedenle sanıkların mahkemeden kaçırıldığını iddia etti.
"Hakim ve savcı sanık askerden alt rütbede"
27 Aralık 2010'da Maltepe Askeri Cezaevi'nde keşif yaptıklarını söyleyen Müşir Deliduman, Enver Aydemir'in koğuşunda duvarda kanlı parmak izleri gördüklerini ifade etti. Duvarı kazıyarak kanlı kısımları zarflara koyduklarını ve bunları açılmayacak şekilde bantladıklarını, kendileriyle birlikte bulunan mahkeme heyetinin de zarfları paraflayarak muhafaza altına aldığını anlatan Deliduman, keşiften sonraki ilk duruşmada zarfların açılmış ve duvardan kazınan delillerin dökülmüş olduğunu söylüyor ve ekliyor:
* Bu mahkeme, dosyada bulunan bilgi, belge ve delil güvenliğini sağlayamayacak durumdadır.
* Şu ana kadar gerek soruşturma aşamasında gerek kovuşturma aşamasında görev alan mahkeme heyetindeki yargıçlar, başkan ve soruşturmayı yürüten savcı rütbe olarak sanık albaydan daha alt kademedeler.
* Biz diyoruz ki, burada katı bir ast-üst ilişkisi vardır. Bu da mahkemenin tarafsızlık ilkesini bozar.
Ayrıca yargılanan askerler şu an "asta fena muamele" suçlamasıyla yargılanıyor. Halbuki bizim talebimiz, albay ve astsubayın "asta fena muamele"den değil işkenceden yargılanmaları. Çünkü Enver Aydemir'e işkence yapılmıştır ve işkence bir insanlık suçudur. Dolayısıyla sanıkların yargılanması askeri mahkemede değil sivil mahkemelerde yapılmalıdır.
"Sivil-askeri mahkeme ayrımı eşitlik ilkesine aykırı"
Mahkemelerin askeri ve sivil mahkeme olarak ayrılması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çeken Deliduman, komutanın astlar tarafından yargılandığı bir yerde adil yargılamanın mümkün olmadığı görüşünde.
Tarafsızlık ilkesinin bozulduğunu ileri süren Aydemir'in avukatları, mahkemeyi reddettiler. Ancak konuyu Kuzey Saha Deniz Komutanlığı'na gönderen mahkeme buradan çıkacak kararı bekleyecek.
Komutanlık ya avukatların taleplerini yerinde bulacak ve mahkeme reddedilecek ya da İ.S. ve M.Ö. aynı mahkemede yargılanmaya devam edecek. (EKN)