Ayçiçek yağındaki üretim düşüşünden hükümet, piyasadaki darlıktan ise Trakya Birlik sorumlu tutuluyor.
Trakya Birlik'in yeni fiyatı karşısında, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'dan ayçiçek yağı ithal edilmesi bekleniyor.
Üretim 400 bin tona düştü
Ayçiçek yağında yaşanan krizin normal olduğunu belirten Çorum Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer şunları söyledi:
* Sıkıntı hükümetin yanlış tarım politikasından kaynaklanıyor. Ayçiçek üreticileri ekim yapmıyor. Ayçiçek taban fiyatı hep düşük tutuldu.
* Bu sebeple 1 milyon 200 bin ton olan ayçiçeği üretimi 400 bin tona düştü.
Ayçiçek üreticisinin sıkıntısını Tarım Bakanlığı da dikkate almadı.
* Türkiye'de yağın patronları var. Taban fiyatı verilirken üreticinin durumu hiç ele alınmadı ve bugünkü sıkıntılar yaşanıyor. Sıkıntı hükümetin bir ayıbıdır.
Çorum'daki fiyatlar
Çorum'da krizden önce 700 bin liraya satılan 1 kilogram ayçiçek yağı, 3 milyon 500 bin liradan; 2 kilogram ayçiçek yağı 5 milyon 500 bin liradan; 5 kilogram yağ ise 12 milyon 500 bin liradan satılıyor.
Artış devam edecek
Çorum'da gıda toptancılarından alınan bilgiye göre, ayçiçek yağı dağıtımında aksamaların meydana geldiği belirtildi. Yağdaki fiyat artışının önümüzdeki günlerde devam edeceği ifade edildi.
İstanbul toptancısı: "Sorumlu Trakya Birlik"
İstanbul'da yayınlanan Yeni Şafak gazetesine, İstanbul Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Günay Kotil ayçiçek yağı sorunu ile ilgili olarak şunları söyledi:
* Trakya Birlik bir aydır piyasaya mal vermiyor. Piyasaya dağıtılan hammaddenin yüzde 70'i Trakya Birlik'ten sağlanıyor. Bu kesilince bazı fırsatçılar yağ stoklamaya başladı. Sonuçta ayçiçek yağı karaborsaya düştü.
* Trakya Birlik'in elinde, hiç üretim yapmadan 7 ay yetecek kadar yağ stoku var. Ama Birlik piyasaya mal vermiyor.
* Piyasaya mal verilmesi durumunda problem kendiliğinden çözülecek. Son iki-üç ayda 10 kilogramlık ayçiçek yağının fiyatı 9 milyondan 35 milyon liraya çıktı.
Satış yeniden başladı
Piyasadan gelen baskılar üzerine Trakya Birlik, ham yağ satışına 1.5 ay sonra yeniden başladı.
Ham yağın ton fiyatı ise "900 dolar artı KDV" olarak belirlendi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Pekşen şu açıklamayı yaptı:
* Açıkladığımız fiyat çok yüksek değil. Ham yağ 900 dolardan piyasada satıldı. Piyasada geçerli olan bir fiyat açıkladık.
Fiyat yüksek, ithalat başlar
Türkiye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Olin Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar açıklanan fiyatla ilgili olarak şunları söyledi:
* Trakya Birlik tarafından açıklanan ham yağ fiyatı çok yüksek. Yurtdışından ham yağ, vergisiyle birlikte 700 dolara mal ediliyor. 15 gün sonra Rusya ve Ukrayna'dan ithalat başlar.(BÖ/YÖ)