51 Ayancıklının 2011 yılında İlk Elektrik Enerji A. Ş. Tarafından yapılan HES projesinin iptaline dair kamu adına Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davada, mahkeme projenin iptali kararı verdi. 10 Temmuz 2013 tarihinden itibaren faaliyetlerin durdurulması için inşaat alanına mühür vuruldu.
Ayancık Çevre Platformu üyesi Mukaddem Sarısoy kısmi mühürlemenin yeterli olmadığını, santral binasının kapısının da mühürlenmesi gerektiğini söyledi.
Projenin ÇED raporu yok
Projeyle ilgili en temel şikayet “gerekli değildir” denilerek ÇED raporu alınmaması. Projenin kurulu gücü ilk etapta 8,58 MW olarak belirtilmesine rağmen 15.6 MB’a çıkarılmıştı. Usulüne uygun hazırlamayan projede can suyunun belirlenmesi ve hayvanların su ihtiyaçları konusunda yeterli bilgi yer almıyor. Santral için 17 bin 986 ağaç kesilmiş, daha fazlasının ise hafriyat altında kalarak katledildiği tahmin ediliyor.
Yönetmeliğe aykırı
Kazıdan çıkan hafriyat yönetmeliklere uygun depolanmadı. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın itiraz dilekçelerine verdiği cevap da projenin konuya ilişkin yönetmeliğe aykırı olduğu yönünde.
Proje heyelan riskini artırıyor
Projeyle alakalı diğer bir sorun ise projenin heyelan riski yüksek olan bölgede heyelanı tetiklemesi. Devlet Su İşleri çevreye zarar verecek şekilde atılan hafriyat toprağın Ayancık ilçe merkezinde heyelan riskini arttırdığı belirtmişti.
Projenin başlamasından sonra heyelanın meydana geldiği Yenikonak Köyü’nün Muhtarı Cemil Başar ve köylülerin Ayancık İlçe Kaymakamlığı"na yazdığı dilekçede “Kazı çalışmaları sırasında köyün kaymasına sebep olduğu gibi ileride bu hattın yerleşim alanını su altında bırakma gibi bir tehdit de kaçınılmaz gözükmektedir' denilmişti. Temmuz ayındaki selde hasar yaratan unsurlardan birinin de bu proje olduğu söylenmişti.
Cebren ve hileyle özel mülkümüze girdiler
Ayancık Çevre Platformu üyeleri bir kısmı orman arazisi, bir kısmı özel mülkiyet olan alanda resen kamulaştırma yapıldığının söylendiğini, ancak tapuda tescil işlemi gerçekleşmeden çalışmaların başlatıldığını belirtti. (FK/HK)