Fotoğraf: El Akbar gazetesi.
Ürdün’de, siyasi ve ekonomik reformlar talebiyle yapılan protesto gösterilerinin ardından, Arap ülkelerinde başlayan ayaklanmaların bu ülkeye de sıçrayacağı yorumları yapılıyor.
Phenix Ekonomik ve Enformatik Çalışmalar Merkezi’nin Friedrich-Ebert Vakfı ile ortak hazırladığı rapora göre, ülkede işçi eylemleri ve grevler önceki yıla göre 2012’de yüzde 8 yükseldi.
Jordan Times’ın aktardığı rapora göre, geçen yıl ülkede 760 bin çalışan, protesto gösterilerine, kısmi iş bırakma eylemlerine ve grevlere katıldı.
Ürdün Başbakanı Abdullah Ensar da son iki yılda 5 bine yakın gösteri olduğunu söyledi.
Ekonomik kriz uyarısı
El Akbar gazetesi de Ürdün’ün Suriye’deki Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) silah ve asker desteği sağlamada “ileri gittiğini”, bu nedenle ekonomik darboğaza girdiğini yazdı.
Habere göre, bu yardımlar, neredeyse tüm güçlerini Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine karşı ayaklanmaya destek vermekle harcayan Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar’a pahalıya mal oluyor.
El Akbar gazetesinden Elie Chalhoub, üç ülkede de ciddi ekonomik krizlerin başlayabileceğini yazdı.
Jewish News Service’in haberine göre de, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İlişkiler Bakanı Moshe (Bogie) Ya’alon da İsrail ve Ürdün’ün ortak stratejik çıkarları olduğunu, bu çıkarlar içerisinde Suriye’yle ilişkiler de olduğunu açıkladı.
“Suriye pahalıya patlıyor”
Ürdün’deki en kalabalık protestolardan biri, başkent Amman’da 22 Şubat’ta Cuma namazı çıkışı yapıldı. Halk, reform isteğinin yanı sıra yolsuzluklara olan tepkisini de dile getirdi.
Eylemler, İslami Hareket Cephesi tarafından örgütlendi.
Chalhoub’un makalesinde, hem bu tür protestoların artması hem de ÖSO’ya desteğin masraflarının artması sonucu Ürdün’ün farklı politikalar arayışı içerisine gireceği ifade edildi.
“Son birkaç aydır Ürdün, Suriye krizi ışığında, geleneksel müttefikleriyle ilişkilerini gözden geçirmeye başladı. Ülke politikasında, Irak ve Rusya’ya yakınlaşmayı da içeren stratejik bir yeniden düzenlemeye gidiş mümkün.”
“Ürdün’deki Müslüman Kardeşler örgütlenmesinin gücü de gelecekteki bir tehdit olarak varlığını koruyor. Diğer birçok radikal İslami örgüt de, Washington’un planına uymaması konusunda sarayı sıkıştırıyor.”
Ürdün Kralı Abdullah’ın, 19 Şubat’taki Rusya ziyareti de bu politika değişikliğinin ilk adımlarından biri olarak yorumlandı.
Ürdün: Zaten reform yapıyoruz
Ürdün Başbakanı Abdullah Ensar, Kral Abdullah’ın yarınki Türkiye ziyareti öncesinde CNNTürk’ten Deniz Kilislioğlu’na konuştu.
Başbakan Ensar, 23 Ocak'ta yapılan seçimlerden sonra, hükümetin kurulması için pazarlıklar sürerken, yeni hükümet kurulana kadar başbakanlığı sürdürüyor. Ensar, ayaklanmalara karşı yaptıkları reformları şöyle anlattı:
“Anayasanın üçte biri değiştirildi. İlk kez Anayasa Mahkemesi kuruldu. Seçim kanunu yeniden düzenlendi. İlk kez Bağımsız Seçim Komisyonu kuruldu. Ancak muhalefet reformların hızından memnun değil, çok yavaş gerçekleştiğini söylüyorlar.” (AS)