Fotoğraf: Ekin Karaca
Bu gece ay tutulması yaşanacak. Ancak bu seferki tutulmayı “süper” kılan, ayın dünyaya en yakın konumdayken tutulması olacak.
Yani dünya ay ile güneş arasına girdiğinde, ay dünyaya olabileceği en yakın konumda olacak; aya dünyadan bakıldığında ay, yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözükecek.
Ayın dünyaya en yakın olduğu ana “Hasat Ayı” adı verilir. Hasat ayı aynı zamanda yazın bitişinin ve sonbaharın başlangıcının da habercisidir.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, süper ay tutulması hakkında bilinmesi gereken dört nokta şöyle:
Süper Ay tutulmasında ne oluyor?
Ay, dünyaya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da dünyanın güneş ile ayın arasına girip, ayın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor.
Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor.
Süper Ay tutulması sırasında, dünyanın arkasından gelen Güneş ışınlarının ayı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya 'Kızıl Ay tutulması' ya da 'Kanlı Ay tutulması' da deniyor.
Türkiye'den izlenebilecek mi?
Eğer hava bulutlu olmazsa evet. Süper Ay tutulması 28 Eylül Pazartesi, sabaha karşı TSİ 03:00'te başlayacak. Ay yüzeyinin en çok gölgede kaldığı an ise saat 5:57'de olacak.
ABD uzay araştırmaları ajansı NASA tam tutulmanın 1 saat 11 dakika süreceğini belirtiyor.
Süper Ay tutulması Türkiye'den 6:30'a kadar izlenebilecek.
Ne sıklıkla oluyor?
Süper Ay tutulmaları 1900 yılından bu yana sadece beş kez gerçekleşti. Son Süper Ay tutulması ise bundan 33 yıl önce, 1982'de meydana gelmişti.
Bir sonraki süper tutulmanın ise 2033'te olacağı belirtiliyor.
NASA ne yapacak?
Nadir görünen bu olay, NASA'nın internet sitesinden de canlı yayınlanacak. (EKN)