Avusturya'daki pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur sonuçları belli oldu. Avusturya Özgürlükçü Partisi'nin adayı Nobert Hofer'in en fazla oyu topladı.
Ancak altı adayın katıldığı seçimlerde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemedi, şimdi ikinci tur seçimlere gidilecek.
İkinci tur seçimler 22 Mayıs 2016’da yapılacak.
İlk tur sonuçları
Oyların yüzde 71’i açılmışken aşırı sağcı parti FPÖ (Avusturya Özgürlükçüler Partisi) adayı Norbert Hofer oyların yüzde 35.3'ünü aldı.
Yeşillerin (Grünen) desteklediği Alexander Van Der Bellen ise yüzde 21.3 oranında oy alarak Hofer gibi ikinci sırada yer alarak ikinci tur seçimlere katılmaya hak kazandı.
Seçimlere katılan diğer dört aday; Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nden (SPÖ) Rudolf Hundstorfer, Avusturya Halk Partisi'nden (ÖVP) Andreas Khol, bağımsız adaylar iş insanı Richard Lugner ile eski Yargıtay Başkanı Irmgard Griss ikinci tura katılamayacak.
Bu sonuçlarla Avusturya’da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez merkez sağ ve merkez soldaki iki büyük partinin adayları ikinci tura kalamadı.
Adayların aldıkları oy oranları şöyle: Norbert Hofer yüzde 35.3; Alexander Van der Bellen yüzde 21.3; Irmgard Griss yüzde 18,9; Andreas Khol yüzde 11.2; Rudolf Hundstorfer yüzde 10.9; Richard Lugner yüzde 2.4.
İlk turda 6 milyon 382 bin 484 seçmenin sandığa gitme oranı yüzde 68.1 olarak gerçekleşti.
Mülteci karşıtı
Avusturya’da cumhurbaşkanlığı daha çok simgesel bir makam. Ancak seçim sonuçları halkın eğilimini yansıtmada ciddi bir gösterge. Basında çıkan yorumlar mülteci krizini aşırı sağın oylarını yükselttiği yolunda oldu.
Seçimde en fazla oyu toplayan Nofer seçim kampanyası sırasında tabancasını yanında taşımış ve silah ruhsatı başvurularındaki artışın mülteci krizi karşısında doğal bir tepki olduğunu söylemişti. "Neyin ne olacağının belli olmadığı zamanlarda insanlar kendilerini korumaya çalışıyor."
Hofer ikinci tur oylamayı da kazandığı takdirde, partisini birinci sıraya yükselmiş olacağı için sosyal demokrat – muhafazakar hükümet koalisyonunu feshedeceğini duyurdu.
Sırbistan’da Vucic koltuğunu korudu
Sırbistan'daki genel seçimleri Başbakan Aleksandar Vucic'in liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi kazandı. AB yanlısı parti, oyların yarıya yakınını kazandı.
Sırbistan Seçim Komisyonu pazar günü yapılan genel seçimin ardından bugün oyların yüzde 98,56'sının sayıldığını açıkladı
Buna göre, Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Kazanıyor" ittifakı oyların yüzde 48,23'ünü aldı.
Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) öncülüğündeki ittifak yüzde 11,02; Sırp Radikal Partisi (SRS) yüzde 8,04; Demokrat Parti (DS) öncülüğündeki ittifak yüzde 6,04; "Yeter Artık-Sasa Radulovic" ittifakı yüzde 5,95; "Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin" ittifakı yüzde 5,02 ve "Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi" ittifakı yüzde 5 oy alarak barajı aştı.
"Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin" ittifakı ve "Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi" seçim barajı olan yüzde 5’i geçemedi.
131 sandalye
Bu sonuçlara göre SNS 250 sandalyeli parlamentoda 131 milletvekili çıkarabiliyor.
SPS 30, SRS 21, DS ve "Yeter Artık-Sasa Radulovic" ittifakları 16 ve "Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi" ve "Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin" ittifakları da 13 milletvekili çıkarabiliyor.
Sırbistan’da bir önceki genel seçim 16 Mart 2014'te yapılmış, seçimi Vuçiç'in genel başkanlığını yaptığı SNS kazanmıştı.
Vuçiç hem AB yanlısı bir politika izliyor hem de Rusya’yla iyi ilişkileri önemsiyor.
Vucic mülteci krizinde "Burada çaresiz insanlar hakkında konuşuyoruz, suçlulardan ya da teröristlerden bahsetmiyoruz" diyerek sınırlara tel örgü çekmeyeceklerini duyurmuştu. Macaristan Sırbistan sınırında bulunan tel örgüler Macaristan tarafından çekildi.
Vucic bu tavrına rağmen Sırbistan'ın Balkanlar'daki mülteci yükünü tek başına almayacağı yönünde açıklama yapmıştı.
Avrupa'da sağın yükselişi
Avrupa'da Macaristan'da da aşırı sağ hükümet bulunuyor.
Polonya'da geçen yıl sekiz yıldır devam eden liberal iktidar dönemi sona ermiş, muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi iktidara gelmişti.
Almanya'da mülteci karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) son üç eyalette yapılan seçimlerden üçüncü parti olarak çıktı. AfD'nin ülke çapında yükselişi sürüyor.
Fransa'da geçen sene, bölgesel seçimlerin ilk turunda Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağ Ulusal Cephe (FN) 13 bölgeden altısında yüzde 30’un üzerinde oy almıştı. Ancak ikinci turda diğer partilerin ittifakı karşısında seçimleri kazanamadı. (YY)