Bir grup hukukçu da Avustralya birliklerinin Irak savaşında yer almasını engellemek amacıyla, federal parlamento hakkında yasal işlem başlatacaklarını duyurdular.
Muhalefet BM kararı eleştirisi
Bombardımanın başlamasından hemen ardından devlet başkanı John Howard "ulusa sesleniş" adlı açıklamasında sık sık Avustralya halkının birlik ve beraberliğinden söz etti.
ABD'nin, saldırının 48 saat sonra başlayacağını duyurması üzerine Parlamentoda başlayan görüşmeler halen kesintisiz sürüyor.
Görüşmeler sırasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanırken, muhalefet partileri, Birleşmiş Milletler kararı olmadan girilen bir savaşın sonunda, meydana gelebilecek olumsuzlukları vurguluyorlar.
Kiliseler, sendikalar ve İslam federasyonları
Melbourne'de yerel saatle saat 17:00'de başlayan gösteriye katılan kilise ve sendika temsilcileri "bu savaşın Avustralya halkının savaşı olmadığını, savaşta yer almanın yanlış olduğunu ve meydana gelebilecek olumsuzluklardan, savaşa destek kararı alan parlamentonun sorumlu olacağını" belirttiler.
Yine İslam federasyonlarının liderleri, polis yetkilileriyle bir toplantı düzenleyerek, Müslümanlara ait mekanların ve camilerin korunmasını talep ettiler.
Gösteri yağmura karşın binlerce savaş karşıtının, savaşa hayır sloganlarıyla saatlerce devam etti. Sloganların birçoğu savaşa karşı sloganlar olmakla birlikte, savaşa destek kararı alan hükümete ve John Howard'a yönelikti.
Canlı kalkanlar ve Iraklılar
Şu anda Irak'ta 16 tane Avustralyalı Canlı Kalkan bulunuyor. Yine Avustralya'da yaşayan Iraklı temsilcileri de, bu saldırılara çok üzüldüklerini yakınları için kaygılandıklarını açıkladılar.
Bu arada, Avustralya genelinde olası şiddet olaylarına karşı güvenlik önlemleri de giderek arttırılıyor. (HT/NM)