Avustralya'da Ulusal öğrenci kuruluşu ‘’Uni Students for Climate Justice’’ tarafından düzenlenen protestolar bugün Melbourne, Sydney, Brisbane ve Perth’in de aralarında olduğu dokuz şehirde gerçekleşiyor.
CNN International’daki habere göre eylemlere geniş kitlelerin katılması bekleniyor. Protestolar için Facebook'ta oluşturulan etkinlik duyurusuna binlerce kişi “katılacak” işareti koydu.
Protestoslarda beş talep
Protestocular, eylül ayından beri süren ve söndürülemeyen, 27 kişinin hayatını kaybettiği büyük yangından Avustralya hükümetini sorumlu tutuyor. Avustralyalılar, Başbakan Scott Morrison’un iklim kriziyle mücadele etmediğini ve kömür kullanımından vazgeçmeyerek durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.
TIKLAYIN - Bir Kıta Yanıyor: Avustralya'da 5 Milyon Hektar Alan Yok Oldu
TIKLAYIN - Avustralya'daki Yangınlarda En Az 350 Koala Öldü
TIKLAYIN - Avustralya'daki Yangında Ölü Sayısı 15'e Çıktı
Protestolarda beş ana talep dile getirilecek: “İtfaiyeciler için finans desteği, yangından etkilenen topluluklar için yardım, yerli halkın toprak ve su hakimiyeti, yenilenebilir enerjiye derhal geçiş ve fosil yakıt endüstrisindeki çalışan işçilerin başka sektörlere geçirilmesi.”
En büyük protestonun ise, yetkililerin tehlikeli yangın koşulları ve sınırlı kaynaklar nedeniyle ertelemeyi önermesine rağmen, organizatörlerin ertelemediği Melbourne’da olması bekleniyor.
Sosyal medyada protestolarla ilgili “yağmalayıcı” anlamına gelen ‘’sack’’ ve Scott Morrison’un kısaltması kabul edilen ‘’Scomo’’, "Sack Scomo" etiketleri kullanılıyor.
Facebook sayfasındaki açıklama şöyle: “Şiddetlenen iklim değişikliği ve orman yangını krizi hakkındaki ihmalinden ötürü hükümeti protesto ediyoruz. Protesto ediyoruz çünkü gerçek bir aksiyon alınmasını ve kaynakları yardım servisleri için kullanmak isteyen binlerce insanın sesi olmak istiyoruz.”
Morrison’un kömür kullanımıyla ilgili savunması ise şöyleydi: “100 yılı aşkın bir süredir Avustralya'nın enerji konusunda avantaj elde etmesini sağlayan madde kömürdür."
CNN’in haberinde iklim bilimci Tim Flannery’nin de şu görüşü yer alıyor: “Bilim bize, bu yıl gördüğümüz bu aşırı ısı koşullarının 350 yılda bir doğal olarak gerçekleşebileceğini söylüyor. Ancak insan tarafından yayılan sera gazlarının etkisini eklediğinizde, bu koşulları her sekiz yılda bir göreceğiz."
Yangınların nedeni iklim krizi
● Yangınlar hava koşulları sebebiyle de bu yıl çok daha şiddetli gerçekleşti. Aşırı sıcaklık, kuruluk ve alevleri uzak mesafelere yayan şiddetli rüzgarlar, daha sonra yeni alevler başlattı.
● Ancak Avustralya'daki iklim krizi, yangınların çok ötesine geçiyor. Yıllar süren kuraklık, geçim kaynakları kaybolan çiftçileri mahvetti.
● Isı dalgaları da daha sık ve şiddetli hale geliyor. Aralık ayında ülke en yüksek ortalama sıcaklık rekorunu kırdı. Bazı yerlerde sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı.
● Bu arada, binlerce türü destekleyen bin 500 mil uzunluğundaki UNESCO miras listesinde de yer alan Great Barrier Reef, okyanusların ısıtılmasından dolayı yavaş yavaş yok oluyor.
● 2016 ve 2017 yıllarından beri mercanlar, iyileşme ve yenilenme yeteneğini kaybediyor.
● Bu olaylar yaban hayatı üzerinde de büyük zarar verdi. Avustralya dünyadaki herhangi bir alandaki en yüksek tür kaybı oranına sahip bölge. Ülkedeki hayvanlar binlerce yıldır yangın gibi doğal afetler sebebiyle öldü. (MD / DB)
Çeviri: Merve Demirler/bianet