*Temsili görsel/Pixabay.
Avustralya'da hükümetin desteklediği bilim insanları çalışmalarının ardından iki potansiyel Covid-19 (yeni tip koronavirüs) aşısını hayvanlar üzerinde denemeye başladılar.
Deneylerin başarılı olması halinde aşının toplu üretimine gelecek seneye kadar geçebilecekler.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) söz konusu araştırmalara hayvan testleri için onay vermişti.
Son rakamlarBugün itibariyle dünyada bilinen vaka sayısı 1 milyon 287 bin 168. Dünya çapındaki ölüm sayısı ise 70 bin 533. |
Yaban gelincikleri üzerinde deneniyor
Avustralya'nın ulusal bilim ajansı tedavilerin işe yarayıp yaramadığını ve insanlar için güvenli olup olmadığını değerlendirecek.
Potansiyel aşılar, koronavirüsü insanlarla aynı şekilde alan yaban gelinciği üzerinde test ediliyor.
"Deneyler bir atılım"
Avustralya'nın Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu başkanı veya CEPI, Jane Halton, deneylerin bir atılım olduğunu söyledi.
"Testler çok önemli" diyen Halton şöyle devam etti: "Demek istediğim, bu dünyaya öncü olacak bir teknoloji ve bu dünyada ilk defa bu hayvan modeli testlerini, her ikisi de CEPI koalisyonuna finansman sağlayan iki aday aşıya bakmak için yaptık."
En az 20 aşı üzerinde çalışıyorlar
Yeni koronavirüs için, birçok ülke ve bilim insanı üzerinde etkili bir tedavi bulmak için küresel bir baskı bulunuyor.
Uluslararası işbirliğinin yüksek olduğu aşı çalışmaları konusunda araştırmalan olabildiğince hızlı devam ediyor. Dünya üzerinde şu an en az 20 aşı geliştirme araştırması bulunuyor.
Normalde iki yıl sürerdi
Avustralyalı araştırmacılar, hayvan testi noktasına ulaşmanın genellikle iki yıla kadar süreceğini söyledi. Ancak hızlandırılan çalışmalarla bu kez sadece iki ay sürdü.
Bununla birlikte, uzmanlar, ilerlemeye rağmen, yeni tedavilerin uluslararası standartları karşılaması için zaman geçmesi nedeniyle 2021'de bir aşının muhtemelen mevcut olmayacağı ihtimalini de hesaplıyor.
(PT)