Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Çarşamba günü, ABD yetkililerini, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a yönelik yasal kovuşturmayı sona erdirmeye şahsen çağırdığını ve "Yetti artık" dediğini açıkladı.
Avustralya yurttaşı olan Assange, 2019'dan bu yana Londra'da tutuklu ve ABD'nin 2010'da Irak ve Afganistan'daki yürüttüğü savaşlara ilişkin askeri sırları ifşa ettiği gerekçesiyle yargılanmak üzere Washington'ıniade talebinin Birleşik Krallık yargısınca sonuca bağlanmasını bekliyor.
Albanese, "ABD yetkililerine şahsen 'yeter artık' dedim!"
|
Avustralya Başbakanı Albanes'in "Artık yeter" çağrısı Wikilieaks'in Twitter hesabında |
Avustralya Başbakanı, "Bir süre önce kendilerine 'yetti artık' demiştim. Bu konunun bir sonuca bağlanmasının zamanı geldi." dedi.
"Bunu şahsen ABD hükümet yetkilileriyle görüşmemde gündeme getirdim. Benim pozisyonum net."
Avustralya lideri, 51 yaşındaki Assange'ın eylemlerinin çoğuna hiçbir sempati beslemediği söyledi.
Ancak "Bu sürecin, daha ne kadar devam edeceği bilinmeyen bu yasal kovuşturmanın, uzun yıllar boyu sürdürülmesinin ne anlamı var?" diye sordu.
Ekvador Britanya'ya teslim etti
Assange, daha önce Britanya'da şartlı salıverilme koşullarını yerine getirmediğinden hapse atılmaktan kurtulmak için Ekvador büyükelçiliğine sığınmış, kendisine siyasal mülteci statüsü verilmiş ancak ve yıllarca elçilikte yaşadıktan sonra yetkililerle düştüğü anlaşmazlıklar üzerine Ekvador tarafından 2019'da Britanya polisine teslim edilmişti. Julian Assange 2019'dan bu yana, Londra'daki yüksek güvenlikli Belmarsh cezaevinde tutuluyor. Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilip suçlu bulunduğu takdirde "Casusluk Yasası"nı ihlalden onlarca yıl hapis cezasına çarptırılabilir.
"Chelsea Manning'den ne farkı var?"
Avustralya Başbakanı Albanese, Assange'a yönelik uygulamayı, onunla aynı kapsamda Irak'ta askerlik yaparken, gizli belgeleri ifşa etme suçlamasıyla aldığı 35 yıllık hapis cezası 2017'de dönemin başkanı Barack Obama tarafından hafifletilen Chelsea Manning'e yönelik tutumla karşılaştırdı.
Manning'in "artık ABD'de serbestçe toplumun arasına karışmış olduğunu" hatırlattı.
Albanese, konuyu önde gelen beş dünya çapındaki medya kuruluşunun ABD yargısının Assange'a yönelik tutumunu kınayan açıklaması üzerine gündeme getirdi.
TIKLAYIN- 5 Basın kuruluşundan ABD'ye: "Assange'a yönelik suçlamaları düşürün"
ABD'nin The New York Times, Britanya'nın The Guardian, Fransa'nın Le Monde, İspanya'nın El Pais gazetelerinin ve Almanya'nın haftalık haber dergisi Der Spiegel'in sahip ve yayıncıları önceki gün yayınladıkları bir ortak bildiriyle "Assange'a yönelik suçlama[nın] ABD Anayasası'nın -ifade özgürlüğünü güvence altına alan- Birinci Anayasa Değişikliği ve basın özgürlüğünün zedelenmesine yol açan tehlikeli bir örnek oluştur[duğunu]" açıklamışve "hükümetleri hesap vermeye çağırmanın özgür basının demokrasilerdeki asli görevi olduğunu" ilan etmişlerdi.
Çağrıyı yapan medya kuruluşları 12 yıl önce Assange'ın önderi olduğu Wikileaks tarafından ifşa edilen belgeleri yayınlayarak kamuoyuylapaylaşmışlardı.
(AEK)