Avukatlık stajını yapmak ve sınavı tamamlamak için yazılı olarak yapılacak sınavlarda başarılı olma şartı getirildi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukatlık Staj Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik hükümleri, yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde (altıncı ayın son günü dahil) staja başvuranlar ile staj yapmakta olanları kapsamıyor.
Mevcut durum
Mevcut durumda Hukuk Fakültesi’nden mezun olan kişilerin barolara başvurmasının ardından toplam bir yıl staja başlıyordu. Bir yılın sonunda yazılı sınav olmaksızın tez ya da temsili davalarla avukat adayları baroya bağlı staj eğitim merkezlerince puanlanıyor ve yeterli görüldüğünde staj bitirme belgesini alıyordu.
Yönetmelikteki değişiklik staja başlamak için Türkiye Barolar Birliğince yazılı olarak yaptırılan staja kabul değerlendirmesi başarı belgesini de gerekli kıldı. Staj eğitiminin tamamlanması maddesine de “Türkiye Barolar Birliği tarafından yazılı olarak yaptırılan staj yeterlilik değerlendirmesinde başarılı olma” şartı getirildi.
Her iki değerlendirme de Türkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya yükseköğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılacak.
Değerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin duyuru, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanarak internet sayfasında yayımlanacak.
Staja kabul
Staja kabul değerlendirmesi; Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür konuları ile anayasa hukuku, medenî hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılaması usulü, ticaret hukuku, icra ve iflâs hukuku, ceza hukuku, ceza yargılaması usulü, idare hukuku ve idari yargılama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularınıkapsayan alan bilgisi sorularından yapılacak.
Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür soruları otuz, alan bilgisi soruları yetmiş puan ağırlığında olacak şekilde düzenlenecek.
Bu sınavda en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Staja kabul değerlendirmesinde başarılı olanlara iki yıl geçerli olacak “başarı belgesi” verilecek.
Stajı tamamlama
Staj yeterlilik değerlendirmesi; otuz puanı mantıksal akıl yürütme, yetmiş puanı avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin sorulardan oluşmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapılacak.
Stajyer, stajının dokuzuncu ayından itibaren yeterlilik değerlendirmesine girebilecek. Barolar, avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin eğitimlerini stajın dokuzuncu ayına kadar tamamlanacak şekilde planlayacak
Staj yeterlilik değerlendirmesinden yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılacak. Staj yeterlilik değerlendirmeleri, yılda üç kez yapılacak. (BK)