Görsel: Sosyal medya
Ofis giderleri, çalışanların maaşları, vergi ödemeleri derken Türkiyeli avukatlar da koronavirüs salgınından ekonomik olarak olumsuz etkilenen meslek grupları arasındaki yerini aldı.
Adalet Bakanlığı’nın Temmuz 2019’da yayınladığı verilere göre Türkiye’de 147 bin avukat var.
TIKLAYIN - Yargıda Süreler 15 Haziran 2020'ye Kadar Ertelendi
Avukatların büyük bir bölümü yargılamaların durdurulması nedeni ile de iş yapamaz durumda. Çağdaş Avukatlar Grubu ve Demokrasi İçin Hukukçular, avukatların sorunlarının çözülmesi için il barolarına ve Adalet Bakanlığı’na çağrı da yaptı. Ancak herhangi bir çözüm üretilmedi.
“Belirsizlik daha karanlık bir tabloya neden olacak”
Avukatların sorunlarına dair bianet’e bigi veren Onur Güneş şöyle söyledi:
“Avukatların son yıllarda artan ekonomik problemleri salgın süreci katlanarak çok daha ileri bir noktaya geldi. Yargının kurucu unsuru olan avukatların, adli iş ve işlemlerin 15 Haziran 2020 tarihine kadar durdurulması ile birlikte meslekten hiçbir kazanç sağlayamamalarına ek olarak ofis giderleri, çalışan maaşları, vergi ödemeleri gibi gider kalemlerinde de hiçbir değişiklik olmadı.
“Adliyenin çalışmıyor durumda olması avukatları, stajyer avukatları ve ofis personellerini doğrudan etkiledi. Ayrıca birçok meslektaşımız bu süreçte işinden olmuş, hukuk büroları kapanma noktasına gelmiş, bir meslektaşımız ekonomik sorunlar yüzünden maalesef intihar ederek hayatını kaybetti.
“Önümüzdeki aylardaki belirsizlik de karşımıza daha karanlık bir tablo çıkacağının habercisi.
'Baroya dilekçe verdik çözüm talebinde bulunduk'
“Bu sebeple Çağdaş Avukatlar Grubu tarafından, 13 Nisan 2020 tarihinde bir bildiri yayınlanmış ve Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, başta İstanbul olmak üzere tüm il baroları göreve davet edildi. Üzüntüyle söylemek gerekir ki birkaç il barosunun girişimleri dışında bu soruna karşı geliştirilen herhangi bir çözüm bulunmuyor.
“Avukatların temsilcisi konumundaki il barolarının, Adalet Bakanlığı ve TBB'yi, avukatların sorunlarına çözüm üretmeleri adına gerekli adımları atmaları için çok daha yoğun bir çaba içerisinde olması gerekir.
“Yine barılar mesleki dayanışma çerçevesinde meslektaşlarının ekonomik sorunlarını çözecek dayanışma kampanyaları düzenlemelidir. Tüm bu sebeplerle ÇAG, 29 Nisan 2020 tarihinde İstanbul Barosuna bir dilekçe vererek acil çözüm talebinde bulunduk.”
Demokrasi İçin Hukukçular'ın hazırladığı avukatların talepleri *Koronavirüs salgını nedeniyle duruşmaların ve kalem işlerinin ertelenmesi, avukat gelirlerinin de ertelenmesi anlamına gelmektedir. Salgın ve izolasyon tedbirlerinin daha uzun bir süre devam edeceği dikkate alındığında; özellikle genç, ücretli çalışan ve stajyer avukatlar açısından ciddi mali ve geçim yüklerini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, zor durumda olan avukatlar için Barolar ve Barolar Birliği tarafından bazı destek önlemlerinin hayata geçirilmesi mesleki dayanışmanın gereğidir. *Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Yönetmeliğinde salgın hastalık nedeniyle çalışma koşullarının ortadan kalktığı hallerde yapılacak ödemelerle ilgili düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca kamu genel bütçesinden talep edilecek ek kaynaklarla bu destek programının hayata geçmesi sağlanmalıdır. *5 yıla kadar kıdemi bulunan bağımsız çalışan avukatlara, en az 6 ay süreyle asgari geçim ücreti, kira ve varsa personel giderleri ödenmelidir. *Coronavirüs salgını nedeniyle iş sözleşmesi sona eren, işsizlik ödeneği kriterlerini taşımayan işçi avukatlara ve stajının ikinci 6 aylık dönemindeki stajyer avukatlara en az 6 ay süreyle asgari geçim ücreti ödemesi yapılmalıdır. *Zor durumda bulunan tüm avukatlara 1 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi verilmelidir. *Salgın döneminde, baro aidat borçları en az 6 ay süreyle faizsiz ertelenmelidir. *Avukatların banka, SGK, vergi borçlarının tahsilinin en az 1 yıl süreyle durdurulmasına yönelik yasal ve idari tedbirlerin alınması için ilgili Bakanlıklar ve TBMM nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır. *Salgın sürecinde yaşanacak sağlık sorunları nedeniyle her meslektaşın danışabileceği bir sağlık iletişim ağı oluşturulmalıdır. *Meslektaş ve ailelerinin coronavirüs salgını nedeniyle karşılaşacakları teşhis, test ve tedavi gereksinimlerinin başka bir sevk zincirine ihtiyaç olmaksızın anlaşmalı hastaneler tarafından yapılması, ayaktan tedavi süreçleri dahil olmak üzere masrafların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan karşılanması sağlanmalıdır. *65 yaş üstü meslektaşların aciliyet arz eden işleri için destek olacak komisyonlar kurulmalıdır. |
Düzenlemeye dair Koronavirüs ile mücadeleye ilişkin hükümler içeren 7226 sayılı kanun, 26 Mart 2020'de yürürlüğe girmişti. Kanunla, yeni tip koronavirüsün Türkiye'de görülmesi sebebiyle yargı alanındaki hak kayıplarının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştı. Düzenelemeler şu şekilde sıralanıyordu: * Dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri de dahil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafından tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarındaki süreler 13 Mart 2020'den 30 Nisan 2020'ye kadar durdurulmuştu. * Yine İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim veya icra ve iflas daireleri tarafından tayin edilen süreler, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip işlemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınması, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemlerin 22 Mart 2020'den itibaren 30 Nisan 2020'ye kadar durdurulması düzenlenmişti. Kanunda, "Salgının devam etmesi halinde Cumhurbaşkanı durma süresini altı ayı geçmemek üzere bir kez uzatabilir ve bu döneme ilişkin kapsamı daraltabilir" hükmü de bulunuyordu. |
(EMK)