Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Av. Can Atalay'ın hukuksuz ve keyfi bir şekilde cezaevinde tutulmasına karşı 1391 avukat ortak bir açıklama yayımladı.
"Meslektaşımız Can Aatalay'ın sürmekte olan tutukluluğu hakkında görevli yargı mercii sıfatıyla Yargıtay ceza dairesinden acilen bir karar vermesini bekliyoruz" diyen avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) emsal kararlarına dikkat çekti.
AYM kararlarının "bağlayıcı ve uyulması zorunlu" olduğunu vurgulayan avukatlar, "Meclis'in kararı olmadıkça bir milletvekilinin ağır cezalık suçüstü hali dışında hiçbir şekilde tutuklanamayacağı ve yargılanamayacağı açıktır" dedi.
"En kısa sürede karara bağlanmalı"
Avukatlar, Can Atalay'ın talebine cevap verilmediğini ve fiili olarak tutukluluğunun sürdürüldüğünü belirterek şunları kaydetti:
"Biz avukatlar, tutukluluk durumuna, salıverme istemine dair bir talebin davanın esasıyla ilgili olarak verilecek bir karardan ayrı ve bağımsız olarak ele alınıp en kısa sürede karara bağlanmasının en temel hukuki gereklerden biri olduğunu hatırlatıyoruz.
Bizler, meslektaşımız Can Atalay'ın tutukluluğunun kaldırılması ve salıverilme istemi konusunda karar vermeye yetkili yargı merciinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı değil Yargıtay görevli ceza dairesi olduğunu hatırlatıyor, bu nedenle salıverilme talebinin başsavcılıkta bekletilip yetkili yargı merciine iletilmeyerek hukuka aykırı olarak fiili durum yaratılması suretiyle istem konusunda kısa sürede karar verilmesinin engellenmesini anayasaya ve hukuka karşı bir hile olarak görüyoruz.
Bu nedenlerle, meslektaşımızın yaptığı başvuru konusunda yetkili yargı mercii olan Yargıtay'ın görevli ceza dairesinden, adli tatil beklenmeksizin ve en kısa sürede salıverilme istemi hakkında bir karar vermesini talep ediyoruz."
TBB ve barolara çağrı
"Umuyor ve diliyoruz ki, Yargıtay daha fazla gecikmeden gözünü ve kulağını hukukun sesine, sözüne ve gereklerine çevirecek, istem konusunda bir an önce karar verecektir" diyen avukatlar, Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) ve üyesi oldukları baroların yönetimlerine de konuya ilişkin girişimde bulunulması çağrısı yaptı.
Açıklamanın tam metni ve imzacı listesi için tıklayın
Ne olmuştu?Gezi Davası'nda yargılanan Avukat Can Atalay'a, "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçlamasıyla 25 Nisan 2022'de 18 yıl hapis cezası verildi, İstinaf Mahkemesi'nin 28 Aralık 2022 tarihinde verilen mahkûmiyet kararını onamasından sonra karar temyiz edildiğinden dava dosyası Yargıtay'a gönderildi. Av. Can Atalay, 14 Mayıs seçiminde 75 bin 720 oyla TİP Hatay Milletvekili seçildi. 25 Mayıs'ta mazbatası avukatı tarafından alınan Av. Can Atalay için aynı gün UYAP üzerinden ve 26 Mayıs'ta doğrudan Yargıtay'a tahliye başvurusunda bulunuldu. "Meclis'in kararı olmadıkça tutuklanamaz"Atalay'ın avukatları, TBMM tarafından milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması kararı verilmeden yargılamaya devam edilemeyeceğini belirterek, Yargıtay'dan yargılama bakımından durma kararı verilmesini ve Atalay'ın tahliye edilmesini talep etti. Tahliye talebi dilekçesinde avukatlar, Anayasa'nın 14'üncü (Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması), 67'nci (Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları) ve 83'üncü (Yasama dokunulmazlığı) maddelerine atıfta bulundu. 83'üncü maddedeki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" ibaresine vurgu yapan avukatlar, Atalay'ın durumunun, dokunulmazlık konusunda belirleyici olan Madde 14'e de aykırı olmadığını savundu. Gezi tebliğnamesiYargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası'nda aldıkları ceza nedeniyle hapiste bulunan Can Atalay'ın da aralarında olduğu yedi kişinin cezalarının onanması, Mücella Yapıcı hakkındaki kararın ise bozulması yönünde görüş bildirdi. Savcı ayrıca, Can Atalay'ın mahkûm edildiği suçun, Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gereken suçlar arasında yer aldığını savunarak, Atalay'ın avukatlarının 'yargılama bakımından durma kararı verilmesi' talebinin reddedilmesini istedi. |
(VC)