* Fotoğraf: Onur Çoban / AA
1 Mayıs eylemlerinde gözaltına alınanların ifadesi sırasında hukuki destek sunmak isteyen avukatların soruşturma dosyasına erişimi kısıtlandı. Buna karşın İstanbul Adliyesinden sorumlu polis, adliye önünde ve içerisindeki basın açıklamalarından görüntü almak için savcılıktan izin istedi.
Gözaltına alınanlardan 20 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kısıtlama gerekçesi: “Kamu yararı”
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık 3 Mayıs’ta verdiği kararla, avukatların, müvekkillerinin hakkında delilleri ve suçlamaları görmesine, dosyayı incelemesine kısıtlama getirildi:
“Soruşturma evrakı ve eklerinin incelenmesinde; Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 153/2 maddesi gereğince kısıtlama kararı verilmesinde kamu yararı görülmesi, yine dosya inceleme ve belgelerden örnek alınanın soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek nitelikte görülmesi nedeni ile talebin kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir:
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun 2015 59845 soruşturma sayılı soruşturma dosyasında soruşturmaya esas olmak üzere soruşturmanın amacının tehlikeye düşmesini önlemek, delillerin karartılmasını engellemek amacı ile müdafi ya da vekilin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisinin 6572 Sayılı yasanın 44. maddesi ile değişik CMK 153/2 maddesi gereğince kısıtlanmasına karar verildi.”
“Suç teşkil eden basın açıklaması”
Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Adalet Sarayı Polis Merkezi Amirliği de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına dün yazdığı yazıda, basın açıklamalarını görüntüleme konusunda kafa karışıklığının giderilmesini istedi:
“CMK’nın Ses ve Görüntü Alıcı Aletlerin Kullanılması Yasağı başlıklı 183. Maddesinde, 180/5 ve 196/4 maddeleri hükmü saklı kalmak üzere, ‘adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletler kullanılamaz. Bu hüküm, adliye binası içerisinde ve dışındaki diğer adli işlemlerin icrasında da uygulanır’ hükmünden dolayı, 1 Mayıs 2015 günü meydana gelen olaylarla ilgili gözaltına alınan şahıslarla bu şahısları desteklemek için gelen şahısların adliye içerisinde ve dışarısında izinsiz gösteri, basın açıklaması gibi olayların meydana gelmesinin münkün olduğunu, böyle bir olay meydana geldiğinde: Hem adli hem de idari yönden suç teşkil eden olayın faillerinin ve suç delillerinin tespit edilebilmesi için görevlilerimiz tarafından, sadece soruşturma dosyasına eklenmek üzere, Adalet Sarayı içerisinde ve müştemilatında kamera kaydı ve fotoğraf çekiminin yapılmasında tereddüde düşülmektedir. Bu hususla ilgili görüşünüz belirtilmesi hususunu bilgilerinize arz ederim.” (AS)