Fotoğraf: Avukatlar Sendikası
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avukatlar Sendikası, Avukatların Sosyo Ekonomik Durum Anketi’nin sonuçlarını paylaştı.
Sendika, Mart ayı başında ekonomik koşulların avukatlar üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yaptığı anketin sonuçlarını, dünkü basın toplantısında değerlendirdi.
Ankete 340 avukat katıldı. Katılımcı avukatların büyük bir kısmı İstanbul, Ankara ve İzmir’den. Ayrıca, Bursa, Antalya, Samsun, Gaziantep, Aydın, Isparta, Kayseri, Uşak, Eskişehir, Tokat, Mersin, Konya, Kocaeli, Ağrı, Van, Manisa, Giresun, Kütahya, Kırklareli, Denizli, Afyon, Sivas, Osmaniye, Aksaray, Malatya, Muğla, Sakarya, Adana, Tekirdağ, Rize, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Ordu’dan da ankete katılım oldu.
“Yüzde 54’ü tavsiye ücretinin altında çalışıyor”
5 Nisan Avukatlar Günü’nde yapılan açıklamada, katılımcıların yüzde 49,6’sının 1-3 yıl kıdemde olması, bugün ülke toplamındaki avukat sayısının yarısına yakınının genç avukat olması gerçeği ile uyumlu olarak değerlendirildi:
“Katılımcıların yüzde 36,6’sı serbest avukatlık yapmakta iken, yüzde 32,1’i başka bir avukatın yanında çalışıyor, yüzde 16,1’i masraf ortağı olarak başka bir meslektaşı ile ofisini paylaşıyor, yüzde 4,2’si şirket veya başka bir özel teşebbüs bünyesinde çalışıyor.”
Avukatlar Sendikası, anket sonuçlarına göre, “avukatların yüzde 54’ünün başka bir avukatın yanında çalışan avukatlara ilişkin tavsiye niteliğinde ücretin altında bir ücretle çalıştığını” açıkladı:
“Yüzde 9.8’i tavsiye niteliğinde ücrete eşit ücretle çalıştığını, yüzde 36,2’si tavsiye ücretin üzerinde kazancı olduğunu belirtiyor.”
Tavsiye ücreti nedir?
Açıklamada, katılımcıların yüzde 24’ünün mensubu olduğu baronun belirlediği tavsiye ücretten habersiz olduğu da belirtildi.
Ankette, 2022 yılı için bazı baroların belirlediği tavsiye niteliğindeki ücretler de belirtildi: Örneğin İstanbul Barosu 5 bin 792, Ankara Barosu 6 bin, İzmir Barosu 7 bin 976, Kocaeli Barosu 5 bin 00 lira.
Anket sonuçlarına göre başka bir avukatın yanında ücret karşılığı olarak çalışanların yüzde 36,1’i 3.000-5.000 TL maaş aldığını, yüzde 36,1’i ise 5.000-7000 TL arasında maaşla çalıştığını belirtti.
Yüzde 7’lik bir kesim ise 1.000-3.000 TL maaşla çalıştığını ifade etti. 10 binin üzerinde ücret aldığını beyan eden katılımcı sayısı ise sadece yüzde 9,8.
Sendika, “Bugün asgari ücretin net 4.253 TL olduğu, açlık ve yoksulluk sınırının ise bunun çok daha üstünde olduğu bir ekonomik tabloda, avukatların açıkça yoksulluk sınırı altında çalıştığını söylemek mümkün” değerlendirmesini yaptı.
Yüzde 74’ü geçim sıkıntısı çekiyor
Tüm katılımcı avukatlar, kazancının ancak yeme-içme, konut (elektrik, su, doğalgaz), kira ve yol giderlerine yetebildiğini belirtirken, katılımcıların yüzde 83,8’i kazançlarının kültürel ve mesleki olarak kendilerini geliştirebilmeye yetmediğini belirtti.
“Niceliğin yanında avukatlardaki niteliksizleşmenin tartışıldığı bir ortamda, avukatların kazançlarının bu giderlere yetmediğini, aksine avukatların ancak karnını doyurabilmek için, yani karın tokluğuna çalıştığını görmekteyiz.”
Katılımcıların yüzde 40,5’u kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 23,5’i ekonomik olarak güç durumda olduğunu ve zor geçindiğini ifade etti.
Ekonomik durumum normal diyen yüzde 29,8’lik bir oranken, ekonomik olarak çok iyi durumdayım diyebilen ise yalnızca yüzde 2,7.
Sendika, “Yani avukatların yüzde 74’ü açıkça yoksul olduğunu, geçinemediğini söylüyor” dedi.
Mobbing baroya bildirilmiyor
Araştırmadan çıkan diğer sonuçlar da şöyle:
- Avukatların yüzde 97,6’sı fazla mesai ücreti almıyor.
- Avukatların yüzde 58,8’inin SGK primi gerçek ücreti üzerinden yatmıyor.
- Ankete katılan avukatların yüzde 68,8’i mobbing’e uğradığını ve ancak yüzde 98,8’i bunu mensubu olduğu baroya bildirmediğini belirtti.
- Ankete katılan avukatların yüzde 68,8’i çalışma hayatları boyunca en az bir kez mobbing’e uğradığını, yüzde 82,7’si ise çevresinde mobbing’e uğramış bir meslektaşı olduğunu beyan etti.
(AS)