Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın yeni duruşmasından önce bianet'in görüştüğü Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, İstanbul'daki ana davanın savcılığın iddianamesiyle çizilen sınırların ötesine geçmeyeceğinin görüldüğünü, Trabzon'daki davayla ana davanın birleştirilmesini isteyeceklerini dile getirdi.
Çetin bu duruşmada eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun'un tanık olarak dinlenmesini, ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı'ndaki (MİT) cinayetle ilgili bilgilerin alınmasını isteyeceklerini de belirtti.
Avukatlar, cinayetle ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin hazırladığı raporun eklerini valilikten yeniden isteyeceklerini de söyledi. Avukatlar, bu ekleri kendilerine vermeyen İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Güran hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasını izlemek üzere Paris Barosu'nu temsilen Vincent Delma, barodaki genç avukatları temsilen Kee-yoon Kim ve baro bünyesindeki Ermeni Avukatlar Birliği'nden Alexandre Couyoumdjouian da İstanbul'da bulunuyor.
Sanıkların tamamı getirilemediği için duruşma gecikti. 12:30'da başlaması bekleniyor.
Uras: Cinayetin Ergenekon'la bağlantısı açık
bianet'in görüştüğü Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Ufuk Uras da "Dava bir yılan hikayesine döndü. 3,5 yıl oldu, hâlâ sonuç alınamadı. Gecikmiş adalet adalet değildir" dedi ve devam etti: "Biz bu davada sonuna kadar gelinmesini istiyoruz, çünkü kamuoyu vicdanın beklentisi henüz tatmin olmamıştır. Türkiye bu davada bir sınavdan geçiyor. Sadece tetikçilerin değil bu cinayeti azmettirenlerin ve arkasındaki bütün güçlerin ortaya çıkarılıp yargılanmasını istiyoruz. Bu davanın Ergenekon davasıyla ilişkisi hâlâ kurulamadı, ama zamanında Hrant'ı hedef gösterenler şimdi o davalarda tutuklu. İlişki bu kadar açıkken bu davaların birleştirilmesini istiyoruz."
Agos gazetesi yayın yönetmeni ve insan hakları savunucusu Hrant Dink 19 Ocak 2007'de öldürülmüştü. Aradan geçen üç yılı aşkın sürede, cinayet davasına hâlâ tek bir Emniyet görevlisi dahil edilmiş değil.
8 Şubat'taki duruşmada cinayet mahallinde olduğu için vereceği bilgiler önem taşıyan gizli tanık yine dinlenememişti.
Bu duruşmadan bugüne kadar geçen sürede, Dink ailesinin avukatları, savcının yalnızca bu davayla ilgilenecek şekilde görevlendirilmesini istemiş, Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin Hrant Dink cinayetiyle ilgili raporunun eklerinin kopyasını vermeyen Vali Yardımcısı Mustafa Güran'ı mahkemeye vermişti.
Cinayet görüntülerinin olduğu düşünülen olay yerindeki Akbank şubesinin güvenlik kamerası kayıtlarını kurtarmak için girşimlerde bulunmak da yine Dink ailesinin avukatlarına kalmıştı. Görüntülerin yer aldığı sabit disklerin gönderildiği Emniyet'ten, görüntülerin kurtarılmasının olanaksız olduğuna dair yazı aldıklarını, ancak görüntülerin kurtarılabilir olduğunu öğrendiklerini belirten Avukat Fethiye Çetin, "ABD'deki bir kurum, bu görüntülerin tahrip edildiğini ancak kurtarılabileceğini söyledi. Görüntüleri ayrıca daha sonra TÜBİTAK'a da gönderdik" demişti. (SP/TK)