Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hastaneye kaldırılam ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tahliyesi için Anayasa Mahkemesine bugün başvuru yapıldı.
Başvuruda, “Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen raporlar gereğince tahliyeleri gerekirken haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunmaları ve tutuldukları hastane ortamında sağlık durumlarının daha da kötüye gitmesi hali de gözetildiğinde, tedbiren tahliye edilmesi için mahkemeye yazı yazılmasını talep ederiz” dendi.
AYM’ye iletilen başvuru dilekçesinde, tutuklu avukatların şu haklarının ihlal edildiğini tespiti istendi: “Anayasa'nın 19. Maddesindeki Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı, Anayasa'nın 17. Maddesindeki Kişinin Dokunulmazlığı, Maddi ve Manevi Varlığı Hakkı, AİHS'nin 2. Maddesindeki Yaşam Hakkı, AİHS'nin 5. Maddesindeki Özgürlük ve Güvenlik Hakkı.”
Uğradıkları maddi ve manevi zarar için de 250 bin lira manevi tazminat talep edildi.
TIKLAYIN - "Bakanın talimatı var, müdahale edilecek"
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen tahliye edilmeyerek 30 Temmuz’da hastaneye kaldırılmıştı.
Tutukluluğa devam kararıyla ilgili İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edildi. Mahkeme, şu kararıyla itirazı reddetti: “Sanık Ebru Timtik ve sanık Aytaç Ünsal hakkında verilen 30 Temmuz 2020 tarihli tutukluluk halinin devamına ilişkin kararı usul ve yasaya uygun olup, düzeltilecek bir husus bulunmadığından itirazların reddine karar vermek gerekmiştir.” Bu karara yapılan diğer itirazlar da reddedildi.
TIKLAYIN - Ebru Timtik’ten Yargıtay’a “kadrolu tanık” itirazı
Ölüm orucu eylemi 221. gününe giren Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde; 190 gündür ölüm orucunda olan Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyor.
“Hastanede enfeksiyon riski altındalar”
Başvuruda, iki avukatın da pandemi hastanesinde tutulduğu ifade edildi:
“Covid-19 vaka sayılarının, sağlık çalışanlarında da hızla arttığı bugünlerde tamamen denetimsiz ve kontrolsüz şekilde, güvenlik, temizlik ve gözlem adı altında tutuldukları odalara sürekli 3. kişilerin girdiği öğrenilmiştir. Müvekkiller tedavi talep ve kabul etmiyor olmalarına rağmen, halen pandemi koşullarında ve enfeksiyon riski altında hastanede tutuluyorlar.”
“Dosyayı bilen hakim tahliye edilsinler dedi”
TIKLAYIN - Timtik ve Ünsal için şerh: Adli kontrol uygulanabilirdi
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Erol Güngör, ölüm orucundaki avukatlarla ilgili mahkemenin tutukluluk kararına yapılan itirazın da reddedilmesi kararına muhalefet şerhi düşmüştü.
Başvuruda bundan da bahsedilerek “Dosyanın kapsamını ve mahiyetin bilen, daha önceki yargılama safhasında görev almış ve hali hazırda İstanbul 37. ACM'nin yetki kararnamesi ile görevli hakimince itirazlarımız haklı bulunmasına karşı, geçici görevle gelen hakimlerce tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Salt bu durum dahi verilen karardaki hukuksuzluğu ortaya koyuyor” dendi.
“Kopyala-yapıştır ifadelerle reddedildi”
Ayrıca, tahliyeye ret kararlarının “kopyala-yapıştır ifadelerle” alındığı ve tutukluluğa devama ilişkin somut hiçbir gerekçe sunulmadığı belirtildi:
“Sağlık durumları cezaevinde kalmaya uygun olmayan avukatlar açısından mahkemenin tutukluluk halinin devamı kararı bütünüyle basmakalıp ifadelerden oluşmakta olup AİHM içtihatlarına göre de tutukluluk incelemesinde tahliye lehine ve aleyhine olan iddialar, ‘genel ve soyut’ olamaz.” (AS)